måndag 30 januari 2012

Express yourself

Jag älskar Lasse Lindh, men ibland måste en (läs jag) ta paus från "deppiga låtar från ledsna män"-musik och ägna lite tid till coola och häftiga kvinnor. Så som Madonna. En av mina favoriter.

1000 awesome tings

En blogg att läsa för att påminnas om de små, glädefulla sakerna.

torsdag 26 januari 2012

Canned Dreams

Den här filmen verkar intressant.

"Är det kvinnor som ska rycka upp sig?"

Det är frågan.

Partners

Intressant att det här bara skrivs om presidenthustruar, speciellt med tanke på att det inte är säkert vi får en i detta val och vi har heller inte haft en i landet under 12 år...

onsdag 25 januari 2012

Hela alliansen borde skämmas!


Ett av de starkaste talen jag har hört och sett (och då var jag inte ens på plats.) Har du inte ännu skrivit under protestlistan mot tvångssteriliseringarna i Sverige, gör det nu!
“This debate
is about bodies
transgender bodies
this body
The state
has made our bodies
the most private parts
of our bodies
public property
The state
has stripped us
of our human dignity
our bodily autonomy
our privacy
But today
we take our bodies back
you will take
your law
off our bodies!
I have
only one word
to say to
Kristdemokraterna
A word
I have never
said to anyone
before today
Shame
Shame
SHAME” 

Varje litet steg

Annars har jag bara lyssnat till Lasse Lindh igen.

tisdag 24 januari 2012

Bra artikel

"Det handler om grunnleggende respekt for medmennesker at hvis jeg sier at di skal bruke mannlig pronomen, så gjør du det, helt uavhengig av hva du oppfatter meg som."

Word.

Ett tack skulle sitta på sin plats!

Precis som Kents mor tycker jag österbottningar får alltför lite uppskattning. Som exempel kan nämnas att varken Kalevala eller Fazer finnas! (Skynda er att se klippet, det är borta om ett par dagar.)

måndag 23 januari 2012

Tack Finland för igår!

Jag är mycket glad över att jag inte blir tvungen att rösta blankt i presidentvalets andra omgång. För det hade jag gjort om Väyrynen gått vidare istället för Haavisto. Jag har mycket svårt att se mig själv rösta på De Gröna i andra val, men för mig är Haavisto bättre än Niinistö. Och trots kunskapen om att presidentvalet är mera av ett personval, så kan jag inte bortse från kandidaternas partitillhörighet. Det tycker jag alla bör tänka över och samtidigt fundera över vilka frågor som står en närmast. Och då fundera om en samlingspartist verkligen förtjänar ens röst. (ja, jag kollar främst på er som håller svenksfinlands framtid högst upp på dagordningen.)

Det blir två spännande veckor!

torsdag 19 januari 2012

The ultimate test

Igår köpte vi en tv-möbel från Ikea. Hemtransporten hjälptes åt av sambons föräldrar. Sambons mor påstod att det som verkligen bevisar om ett par passar tillsammans, är om man klarar av att åka till Ikea och handla. Jag tror det stämmer, Ikea kan verkligen visa sig vara en stressfaktor. Men vi klarade det. Nu kommer nästa test: att få tv-möbeln upp ur lådorna och uppskruvad. En sak i taget.

torsdag 12 januari 2012

The facebook effect

Jag kollar in en dansk kompis facebook-sida. Klickar vidare till hennes danska kusins sida. Klickar därifrån vidare till hans flickväns sida. Flickvännen har jag två gemensamma vänner med, båda finska. Hon är tydligen från Helsingfors. Det yttersta beviset: världen är liten!

onsdag 11 januari 2012

"Läxor är ingen naturlag"

I vissa skolor i Danmark prövar de just nu med att inte ge de studerande några läxor. Skolkandet har sjunkit och betygen höjts.

tisdag 10 januari 2012

Tilbage i byn

Jag är tillbaka i Danmark. Regeringen här har suttit i 100 dagar och här uppmanas människor rösta på vilken kvinnlig minister som klarat sig bäst under dessa dagar. (ordförande för Radikal Venstre leder just nu med 52% mot statsministerns 15%.) Här funderar några av statsministerns partikollegor om kanske hennes kön står i vägen för henne och om speciellt manliga journalister är hårda mot henne för att de "kanske av genetiska orsaker känner att hon är svagare än dem" (min översättning.) Hjälp.


Uppdate: Nu går det tydligen att rösta på vilken minister som helst, oavsett kön. Vestager leder ännu.

tisdag 3 januari 2012

22 is the new black

Efter en mycket lugn och fin födelsedag med fina gåvor går jag i säng. Helt sjukt egentligen hur mycket hälsningar en får via facebook. Jag blir glad för varenda en, roligt att höra från gamla bekanta och nya vänner.

måndag 2 januari 2012

They only want you when you´re seventeen, when you´re twenty-one you´re no fun *

Under min sista dag som 21-åring har jag tillbringat tid i staden med mor och systrar, druckit kaffe med vännen och skypesamtalat med käresten. Nu fortsätter kvällen med pluggande. I´m so wild and crazy.

* Rubriken

söndag 1 januari 2012

Hej 2012!

Nyåret firades i Kokkola och det var en mycket trevlig fest. Bilder hittar ni på Malins blogg.