söndag 25 mars 2012

torsdag 22 mars 2012

Fulla män och deras vrede

Igår pratade jag med en full man på jobbet. Han blev inte arg när jag berättade att jag studerar genusvetenskap. Han intog inte försvarsposition. Han började inte prata om att män också har rättigheter. Han fnyste inte åt mig, utan blev genuint intresserad. Alltså, det händer inte ofta.

Sen pratade vi också lite om det problematiska i dagens mansroll och frågade oss varför män är så överrepresenterade när det kommer till våldsbrott.

Fotboll som fotboll?

Intressant text om så kallad "damfotboll".

onsdag 21 mars 2012

Finland's Revolutionary Education System?

Ok, denna video från The Young Turks.

Är det verkligen svårare att komma in på lärarutbildning än t.ex. läkare- och advokatlinjer? Jag vet inte. Annars skulle jag önska att det verkligen var som "WOOOW, ÄR DU EN LÄRARE?!" men är det verkligen den reaktionen alla finska lärare får? Oftast får jag uppfattningen av att andra länder, på grund av PISA, tror Finland är himmelriket för alla elever, studeranden och speciellt för lärarna. Det är mycket jag är glad för i det finska skolsystemet, men allt är inte perfekt bara för att vi kommit på första plats i en undersökning några gånger. Lite som när Sverige ett par gånger kommit på första plats i undersökningar som försöker hitta världens mest jämställda land. Då känner jag mig så här.

Vad säger ni som har studerat/studerar till lärare? Får ni sådana härliga reaktioner?

Förra helgens citat

Dude på fest: Bla bla bla när jag var ung och dum var jag anarkist. Men sen läste jag en bok, blev klokare bla bla bla bla...

Jag: Vänta, vänta. Ung och dum, hur gammal är du nu?

Dude: 18 år, hurså?

Lillördag*

Jag hoppas inte detta som känns som en begynnande förkylning verkligen är början på en förkylning. Jag har verkligen inte tid att vara sjuk nu.

Ännu en bild ur nostalgimappen. Jag är rätt säker på att här sitter jag i Nedervetil.

Annars tycker jag denna blogg, Feministisk Filmfasta, verkar rätt intressant. Jag kommer nog inte sluta att kolla på filmer gjorda av män, men det skadar ju aldrig med att få tips på andra filmer. 

* Eftersom onsdag=lillördag i Finland, borde ju tisdag=lillfredag. Men i Danmark firas den lilla fredagen på torsdagen (Selvfølgelig! Det er jo dagen INDEN den rigtige fredag!). Om jag skulle blanda dessa traditioner, så skulle min vecka mest bestå av helgdagar. 

måndag 19 mars 2012

"Gravida med det ryska medborgarsamhället"

Här är en rätt intressant artikel om en rysk konstgrupp.

Vi flaggar för Minna Canth

Idag är det jämställdhetsdagen samt Minna Canth-dagen. Minna Canth är den första kvinnan som har fått en officiell flaggdag i Finland. Här* kan du läsa lite mera om vem denna Canth var och vilket viktigt arbete hon gjorde.

* Varför heter det ännu kvinnovetenskap i Finland?

Uppdate: Självklart borde uppfinnaren till diskskåpet, Maiju Gebhart, få en egen flaggdag!

Hej måndag

Helgen förflöt lugnt med demonstration, internationellt möte, lite fest och den bästa söndagsbrunchen ever! Om ni någonsin är i Köpenhamn, kolla in Firefly. Snygg resturang med trevlig personal och sjukt god mat. Rekommenderas varmt! (om du dessutom är vegeterian/vegan kan jag nästan utlova beslutsångest, på det bra sättet, när det är dags att beställa.) Nu ska jag försöka komma igång med den nya veckan.

Vad gjorde ni i helgen?

torsdag 15 mars 2012

Motivationstips mottages tacksamt

Varför ska det vara så jävla svårt att koncentrera sig på en sak i taget? Och hur håller en (läs jag) motivationen uppe?

Mörkra vintrar brukar ofta ha en negativ påverkan på människor, men jag blir alltid lite vårledsen istället. Visst, det är fint när det ljusnar, snön smälter och det är skönt när kroppen klarar av att ha lite mindre än fyra lager kläder på sig. Men ändå. Helst skulle jag vilja förvandlas till ett mumintroll, gå i ide och vakna först till typ första maj.


Bild ur nostalgimappen.

Shit, jag hade en snygg frisyr för fyra år sen. Här är jag cool and bored på Kulturkarnevalen.

onsdag 14 mars 2012

Dagen citat

"Mænd lader sig indskrænke til at eksperimentere med slipset. De går glip af at vise mangfoldighed i deres tøj. På topmøder har alle mænd det samme tøj på, uanset hvor i verden de kommer fra. Kvinder kan sagtens være pæne og formelle på samme tid; det kunne mænd lære noget af."

En sak jag faktiskt kan hålla med Margrethe Vetsager (liberal dansk minister) om: det är tråkigt att män inte tillåts experimentera med kläder lika mycket som kvinnor får i dagens läge.

Kvinnor kan lugnt ta på sig ett par byxor idag, när blir modet mera tillåtande för män?

Snus?!

Alltså, bilden till denna artikel... Vad är det? Är det snus?!

Uppdate: Eller är det en pipa? Jag kan verkligen inte se vad det är. Kan ni?

tisdag 13 mars 2012

FutureMe

Nu har jag skrivit ett brev till mitt framtida jag, gör du det också!

Dagens citat*

Den unga, kvinnliga sekreteraren: Min mammas vännina har blivit kär i en 19 år yngre karl! Är inte det konstigt?

Den gamla, manliga chefen**: Tjaa... det är väl inte konstigare att en äldre man faller för en yngre kvinna?

Sekreteraren: Jamen, det är ju en helt annan sak!

* från Rederiet. Kom igen nu allihopa: erkänn att det var en bra serie!
** Som jag annars tycker är en rätt jobbig karaktär. Men här har han ju en poäng.

Sweet 16!

Grattisar till syrran!

måndag 12 mars 2012

Välkommen med!

Den här videon, gjord av Radio X3M med deras kampanj Hurriksi.fi, tycker jag är rätt gullig. Så ska en flashmob göras!

söndag 11 mars 2012

Hurra!

Visst vore det roligt att resa till Stockholm nästa år och fira Eurovision Song Contest?

lördag 10 mars 2012

Euphoria!

Alltså, snälla. Snälla, snälla, snälla. Loreen bara måste vinna ikväll. Mitt stackars schlagerhjärta klarar nog inte av något annat.

torsdag 8 mars 2012

Time to celebrate!

Snart är det dags för lite fest, kampdagen till ära. Jag ser ungefär ut så här ikväll. 

                                                         
                                                         Firar ni dagen på något sätt?

På tal om kvinnornas kampdag...

... visste ni att den blev grundad i Folkets Hus (senare Ungdomshuset) i Köpenhamn 1910?* En bekant sa här om dagen att det historiska perspektivet saknades nästan helt inför rivningen av Ungdomshuset, och det är mycket synd.

* En demonstration i New York, den 8 mars, hade redan hållits år 1908. Men 1910 är då en internationell kvinnokongress tog plats Köpenhamn och Clara Zetkin kom med förslaget om kvinnors internationella kampdag. Sen kom själva datumet, den 8 mars, att bli det slutgiltiga datumet ett par år efter det.

Glad kampdag!

Idag är det den 8 mars, kvinnornas kampdag, en viktig dag. För att minnas allt som blivit bättre, allt som blivit sämre och allt som vi ännu ska kämpa för. En dag för sorg, en dag för glädje, en dag för vrede och en dag för politisk kämparglädje.

Jag börjar dagen med att höra på Säkerts fina cover på den klassiska Jag vill inte suddas ut

onsdag 7 mars 2012

Uppdate

Idag firade vi på den lokala resturangen. Den hade tydligen varit där sedan 1980-talet och det hade nog deras inredning också... Men gott var det!

måndag 5 mars 2012

I väntan på dagen D

Om tre dagar är det dags för en av de viktigaste dagarna på året, nämligen kvinnornas internationella kampdag. (jag är medveten om att dagen kallas kvinnodagen på svenska, men den danska benämningen är bara tusen gången bättre och beskriver också bra vad det egentligen handlar om: kamp och åter kamp.)

Jag har redan sjuk beslutsångest, på grund av de många häftiga events som ordnas i Malmö, Lund och Köpenhamn. Det kommer att bli omöjligt att gå på alla, men några demonstrationer kommer jag nog att delta i. I väntan på dagen kommer jag att förberda ett föredrag om feminism som jag håller i morgen, så kan ni läsa denna text som förklarar bra att detta inte är något alla hjärtans dag-jippo. Det är en kampdag.

lördag 3 mars 2012

It´s 6 in the morning, you make me think of falling

Jag återupptäckte min gamla bilddagbok. Så fint att se över fyra år gamla bilder. 


torsdag 1 mars 2012

Ny månad, nya tag

Första mars och det är officiellt vår (men vädret har uppfört sig som om det vore april redan i en vecka nu.) Första mars och Finlands nya president blir installerad. Första mars och det är fem år sedan Ungdomshuset rivdes.

Är det nåt annat nytt på gång idag?