måndag 24 december 2012

Endast tomten är vaken

Resan hem till Finland gick fint. Vi har hunnit med fest i ungdomsgården, besök till staden, promenad i -25 grader, julkyrka och julmiddag, amerikanska tv-serier och glögg. Nu väntar vi på gäster. Idag har det endast varit -15 grader, så det blir ju bättre. God jul!

torsdag 20 december 2012

Juleferie

Flyttningen gick fint. Imorgon flyger jag och sambon till Finland och jullov.

söndag 16 december 2012

Flyttuppdatering: hejdå NV!

Vi flyttade hela dagen igår. Lägenheten är fin, men jag har aldrig haft så ont i min kropp som jag har idag. Flyttlådor är tyngre än de ser ut. Nu är vi tillbaka i vår från och med nu gamla lägenhet och hämtar de sista småsakerna.

Tack och farväl till NV, det har varit trevligt. Speciellt tack till Signe, Morten och Tobias. Det har varit kul att bo i "kollektiv" tillsammans med er.

onsdag 12 december 2012

Tre år senare

Sambon hävdar bestämt att vi firar treårsdag idag medan jag ännu är av den åsikten att vi borde festa till det på fredag. Nåväl, tre fina år har vi nu varit tillsammans.

Dagen har firats med ett besök till Ikea. Vi har kollat på några saker vi ska ha med till vår nya lägenhet. Vi lämnar Nordvest bakom oss och välkomnar Vestegnen. Vi flyttar på lördag.

torsdag 6 december 2012

Tankar om hemlandet och andras tankar om det

Grattis Finland till 95 år!

Ebba, som bor i Sverige, skriver här om svenskars fördomar om Finland och finländare. Själv har jag inte råkat ut för alltför många hemskheter här i Danmark. Folk brukar först gissa att jag kommer från Sverige, Norge, Färöarna, Island, Estland eller Tjeckien (!) innnan de kommer i tankar om att jag kanske är från Finland. Efter det brukar de säga "yksi, kaksi, kolme" eller "perkele". Sedan följer proceduren där de berömmer mig för att så snabbt anammat det danska språket (här kan det ibland komma rasistiska kommentarer om andra invandrare som "inte vill lära sig språket"). Då förklarar jag att jag är finlandssvensk och att det kan kanske bero på det som jag har haft det lättare än andra att förstå och prata danska. Svenska och danska är som språk väldigt nära varandra och mitt språköra är faktiskt inte av den bästa kalibern. Då kan även kommentarer om hur svårt det svenska språket är och hur oförståeliga svenskar dyka upp, samt någon fråga om hur det är i Sverige trots att jag just ägnat flera minuter till att förklara att jag är från Finland även om det ibland låter som om jag är från Sverige på grund av min accent.* Men överlag är danskarna mycket snälla. Det finns inte så myket kunskap om Finland här. Kanske på grund av att Danmark inte har samma historiska band till Finland så som Sverige har?

Musikern Anna Järvinen intervjuas här om hur det var som finländare flytta och växa upp i Sverige under 1970-talet.

Ikväll ska vi fira självständigheten med att jag tvingar mina roomies att kolla på live-streamen av presidentens slottsbal och möjligen ska vi baka pepperkakor. Eller så köper vi färdigköpta. Vi har inte bestämt oss ännu. Hoppas alla ni där hemma har en bra självständighetsdag!

* Ska sägas att just denna typ av diskussioner oftas är med fulla människor, på grund av mitt arbete. Ibland brukar jag dra skämtet "Men jag är en dålig finne; jag fryser mycket, jag kan inte dricka sprit och jag äger ingen kniv". Jag brukar oftast få många skratt till den, men jag börjar bli trött på det skämtet. Några förslag till nya skämt?

Uppdate: Alla finländare jag har på min vänlista på facebook verkar ha skrivit något om självständighetsdagen idag. Denna sång är en av de finare jag har hört idag.

måndag 3 december 2012

Dags för julkalender!

Helgen var lång, men rolig.

Nu har ju november redan bytts ut till december och de flesta av er har väl redan öppnat de första luckorna i era julkalendrar. Trots det vill jag tipsa om några julkalendrar jag funnit på nätet.

Finlandssvensk julkalender. För alla som vill veta mer om finlandssvensk kultur och traditioner, med allt vad det innebär. Dagens lucka innehåller några finlandssvenska föreningar, bland annat min tidigare arbetsgivare FSS.

Omställningskalendern. En julkalender med tips vad en kan göra i december för en mera hållbar vardag.

Feministiska strategier. En av mina favoritbloggar, den rabiata orakade flatfeministen Fanny, kör på en julkalender om vilka feministiska strategier en kan använda sig av i vardagen.

Har ni tips om någon julkalender?