torsdag 8 december 2011

Lucka 8: "Den ultimative fattigdom findes i Danmark"

Det pågår en mycket intenstiv debatt angående fattigdom i Danmark just nu. Det började med att kändiskandidaten (tidigare kulstötaren och även nu invald i riksdagen) Joakim B. Olsen från Liberal Alliance skrev på facebook att han spyr över hur vänstervingen i dansk politik påstår att det finns fattiga i Danmark och om en inte har råd med att fira jul så är det ens eget fel.

Riksdagsledamoten Öslem Cekic från SF, socialistisk folkeparti och regeringsparti, bjöd då in Olsen på en "turné" runt landet, där Olsen skulle få träffa några fattiga familjer och se att de fattiga också finns i Danmark.

Någon familj drog sig ur projektet och den enda Olsen fick chansen att möta vad anonyma Carina, som efter att hyra, hundmat och cigaretter är betalt har lite över 5000DKK i månaden att röra sig med. (i länken står det att Carinas budget har missförståtts och att hon egentligen endast har 1600kr/månaden att spendera på mat och "hygge", men det är nu de 5000kr som det pratas om i debatten.)

Olsen hade fått utstå mycket spott och spe för sina skriverier på facebook, men nu var det Cekics tur. Carina är inte fattig, hördes det från politikerna från båda blocken, media och från människor som har mindre än 5000 kronor efter alla räkningar är betalda. Cekic har senare sagt att Carina inte är fattig och att hon var ett dåligt exempel på fattigdom i Danmark.

Därför vill jag i dagens lucka rekommendera denna text, Den ultimative fattigdom findes i Danmark. Den är lång och den är på danska, men den är bra. Jag fick äran att läsa igenom den innan den gick i tryck, och det är en av två krönikor som tidningen Politiken har beställt av två personer på olika sidor av debatten. God fornøjelse!

Uppdate: Nu tycker Olsen att de fattiga kan baka sitt eget bröd, för det har de ju tid med när de är hemma hela dagarna, samtidigt som de kan spara ett par kronor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar