söndag 31 oktober 2010

Klockor och födelsedagar

Jag blir alltid lika osäker, vartenda år. Det blir också värre när en inte kommer ihåg vilka apparater som byter tid själva. Min förra arbetstelefon klarade av det själv, medan min nuvarande telefon tydligen inte gör det. Datorn kan en dock lita på.

Men det känns rätt bra att klockan nu är bara ett på eftermiddagen istället för två. Nu har jag ju massor med tid! Dock känner jag mig rätt lat idag, men det är ju faktiskt söndag. Då får väl en vara lite lat utan skam, right? Kanske jag vågar kolla in den där "Paranormal activity"?

Ännu ett stort grattis till min mor på hennes dag!

fredag 29 oktober 2010

Jag förstår mig verkligen inte på kristdemokrater

Jag kollade in ÖT på deras hemsida. Jag läste denna nyhet: http://www.ot.fi/Story/?linkID=131422

Och ja ba "say whaaat?!"

"Räsänen anser att risken är större att muslimer isolerar sig". Jaa, kanske för att människor som du inte välkomnar dem till Finland? Har du tänkt på det, Räsänen?

tisdag 26 oktober 2010

Tack Sabina!

Igår for min syster hem till Finland. Det var elva riktigt roliga dagar när hon var här. Kom gärna på besök igen! Andra familjemedlemmar och vänner är också hjärtligt välkomna på besök, det är så roligt med besök hemifrån.

Här är vi vid Kastrup Strandpark.

Här är vi i Helsingør, med Sverige i bakgrunden.

Nu ska jag söka efter någon bra film som går på biograferna just nu, eftersom sambon kom hem igår med två fribiljetter till valfri bio.

söndag 24 oktober 2010

Greetings from Denmark

Sabina påminde mig om att hela familjen hälsade så mycket till mig. Därav denna bild. Det är jag som hälsar tillbaka. Hej hej!

fredag 22 oktober 2010

Dagens turistutflykt

Idag skulle vi kolla in den Lille Havfrue. Hon var inte där. Istället fick vi kolla på en skärm som visade sjöjungfrun som roade sig i Shanghai.

torsdag 21 oktober 2010

Danmark version 2.

Härliga Danmark! Igår tog vi metron in till Köpenhamn och gick på arbetarmuseum och fick ta del av en utställning om det finska inbördeskriget, det var mycket intressant. Bilden ovan är från innergården hos Sofia och Tobias.
Där blev vi förföljda av en katt...
Han var lite sällskapssjuk.
Idag har vi varit till Helsingør. Där kan man se ända till Sverige. Då Sofia upptäckte detta blev hon så här glad!
/ Sabina

måndag 18 oktober 2010

Gästblogginlägg av Sabina

Härligt med höstsemester! Jag tog flyget ner till Danmark på fredagen för att besöka systern.
Vi tog oss in till centrum på fredagskvällen för att gå och se det skotska bandet Biffy Clyro.
Vilken succé!
På lördag tog vi en promenad ner till stranden. Se vad glad hon är! Är det på grund av det härliga vädret eller av det perfekta sällskapet (undertecknad) Båda tror jag bestämt!
Sofia lagar mat....
Det blev också en succé!
Vi ska ännu hinna med att besöka ett museum och mera shopping förhoppningsvis. /Sabina

söndag 17 oktober 2010

Bra dagar

Jag och syrran var på konsert i fredags tillsammans med min sambo och en kompis. Biffy Clyro var bra, även om sångaren var förkyld. Som tur var så spelade de ändå. (dagen efter hade de ställt in en spelning i Sverige, tur att de inte var sjuka i Köpenhamn!)

Nu kollar vi på SNL. Imorgon ska vi kolla in Strøget.

fredag 15 oktober 2010

Finlandsbesök

Snart ska jag åka ut till lufthavn och hämta min ena syster. Hon ska vara här i elva dagar. Idag ska vi gå på konsert. Biffy Clyro. Sen ska vi göra en massa andra ting.

To be continued.

torsdag 14 oktober 2010

Dumma människor finns det nog av i världen

Sällan har jag läst så många dumma kommentarer som under denna artikel: http://www.hbl.fi/text/inrikes/2010/10/13/w53113.php

Suck, det är p.g.a. sådana människor jag håller mig borta från att kommentera på forum och under tidningars artiklar.

Akta er kvinnor!

Alla måste läsa detta blogginlägg. Om bara för att ni ska förstå den märkliga skylten som gestaltas här nedan på bilden. (det är alltså inte min bild.) Läs detta blogginlägg, så förstår ni både bilden och min rubrik. http://www.underbaraclara.nu/185470/2010/10/12/sverige-kan-ta-sig-i-roven/


Fy satan att det är så här.

Suck, vad är väl en bal på slottet...

Det är meningen att jag ska städa upp det sista inför syster ysters besök imorgon. Men just när en ska ta sig i kragen och städa upp det sista, så är det ju så mycket roligare att läsa bloggar, kolla bilder och läsa aviser. (jag diggar många danska ord. Avis är ett. Det betyder tidning.) Här till exempel kan ni läsa en av mina nya, favoritbloggar: http://linusfremin.wordpress.com/

Så är jag också avundsjuk på alla som är på Lady Gaga-konsert idag. (som tre av mina syskon. Fusk!)

I´m a feminist, now what?

Jag gillar denna bild. Ingen aning om varifrån jag hittade den, men fin är den.

Länge leve menskoppen!

Jag har fått frågor av vänner både muntligt, via mejl och här på bloggen angående menskoppen. Så nu tänkte jag skriva ett inlägg jag alltid kan hänvisa till när det kommer upp frågor angående menskoppar. (också för att sprida info om menskoppar, eftersom jag tycker alla som är i behov av en borde ha en!)

Vilken modell har du?
Jag köpte en så kallad Lady Pink Cup. Jag köpte den härifrån. (en finsk hemsida.)

Hur länge har du använt den?
Jag köpte den i maj och började använda den i juni. Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så tog det typ till september innan jag kände mig helt bekväm med koppen och säker på vad jag gjorde. Så bestämmer du dig för att testa, ge inte upp i första taget! Det tar ett tag innan en vänjer sig, men det är så värt det.

Vad kostar en menskopp?
Jag kommer inte ihåg exakt vad jag betalade, men jag tror det var ca 30€. (då fick jag också en tvål med i paketet, eftersom det var något erbjudande.)

f.mk. (före menskopp) så brukade jag köpa två paket bindor (har aldrig gillat tamponger) per mensperiod. Två paket per månad i flera år. Jämför det med en avgift på ca 30€ och kom ihåg att en menskopp kan hålla upp ända till tio (!) år. You do the math.

Nämn både för- och nackdelar med att använda en menskopp.

Fördelar:
- det är billigt.
- det är miljövänligt.
- det är bra för kroppen. Tamponger suger upp ALLT, även din kropps naturliga vätskor. Tamponger kan även lämna kvar ludd i din fitta och det är inte bra. Menskoppen samlar endast upp blodet, därför är den hälsosam och snäll mot din kropp.
- dessutom rymmer en menskopp mera än vad en tampong gör. I början av mensen, när jag blöder mera, så tömmer jag koppen ca vad fjärde timme. I slutet av mensen kan jag gå i 12h (!) utan att tömma. Om du däremot använder en tampong i 12h i sträck, så kan det till och med vara farligt!
- Du behöver aldrig mera tänka "shit, vilken varm sommardag! Jag skulle vilja åka till stranden och bada... men jag har mens just nu, jag kan inte." Bada, simma, idrotta... you name it, you can do anything with the menskopp!

Nackdelar:

- det kan ta ett tag innan man blir van och fattar exakt hur man ska använda menskoppen.
- Annars... hmm... jag kan inte komma på flera nackdelar!

Japp, jag tror jag fick med all fakta jag ville presentera för er. Annars rekommenderar jag varmt att ni läser allt på denna hemsida, menskoppen.se!
Det är nog både den snyggaste och bästa hemsidan jag har hittat angående menskoppen och jag har hittat alla svar jag behövde få därifrån.

Annars beskriver denna serie menskoppen både på ett lärorikt och roligt sätt.

Länge leve menskoppen och jag hoppas verkligen du som läser, om du menstruerar nu som då, köper en snarast!

Uppdate: Ja, menskoppen har en liten så kallad "antenn". Jag har klippt av min. (koppen på bilden är alltså en oanvänd och oklippt menskopp.) Andra väljer att inte klippa bort den. En måste pröva sig fram för att se vad som passar ens kropp bäst.


tisdag 12 oktober 2010

Danska orden tar över min hjärna!

Jag läste precis en blogg. Där stod det att bloggaren hade gått och ätit frukost på ett café. Jag blev riktigt förvirrad när det stod att bloggaren ätit frukost så tidigt som kl.07.30. Jag ba "men det heter ju inte lunch om en äter så tidigt på morgonen!".

Frokost är alltså det danska ordet för lunch. När vi svenskspråkiga äter frukost, så äter de morgenmad.

fredag 8 oktober 2010

Vrede och menskoppar

Kolla in:

Det jag blir mest förvånad över är varför 5% av rösterna har angett "arg" som känslan de fick när de läste artikeln (okej, endast 22 röster so far.) men ändå. Varför skulle någon bli "arg" när de läser om menskoppar?

För skulle jag bli tvungen att välja en sak att ta med till en öde ö, så skulle jag utan tvekan ta med en menskopp! Menskoppen är nog den bästa saken jag äger. Jag rekommenderar den verkligen för alla som har mens.

Och hör ni, om ni bestämmer er för att köpa en (vilket ni borde göra!) så gör inte som det står i artikeln. "andra provar en gång och sedan aldrig mer." Innan jag köpte min menskopp läste jag på rätt mycket. På en hemsida stod det att det tar för de flesta ca två-tre mensperioder innan man blir van. För mig tog det nog till den fjärde eller femte innan jag kände "det här kan jag, hur lätt som helst!" Så ge inte upp efter en mensperiod!

Makt, inflytande och demokrati

Min före detta arbetsgivare ordnar ett seminarum i november om makt, inflytande och demokrati och det äger rum i Helsingfors. Låter mycket intressant. Om du tillhör målgruppen (elev i grundskolans övre klasser 7-9 eller studerande på andra stadiet: gymnasium, yrkesskola eller folkhögskola) check it out!

onsdag 6 oktober 2010

Bloggtips, tack!

Jag vill gärna nominera folk till det finlandssvenska Blog Awards (eller Bloggpriset som det heter på ren svenska) men jag läser mest rikssvenska bloggar.

Jag vet redan vem jag ska nominera i kategorierna årets snyggaste blogg, årets nykomling och årets blogg. Men jag vill nominera folk i alla kategorier! (dessutom är jag alltid på jakt efter nya favoritbloggar.)

Så ge mig tips på bra (finlandssvenska i det här fallet) bloggar! Speciellt på bloggar ni tycker en kan nominera i årets viktigaste blogginlägg, årets temablogg, årets roligaste blogg och årets mest orginella blogg.

Bring it on!

Mer info för folk som har missat grejen: http://bloggpriset.ylebloggen.fi/

I love Jonas

"Det kommer att komma en dag då inga Sverigedemokrater gnäller över hur kränkta de är!

Förlåt, skämta bara.

Den dagen kommer aldrig att komma!"


Åh, vad jag älskar Jonas Gardell! Läs hans dagbok här: http://jonasgardell.se/index.jsp

Feminist cat is not amused

Hihi, jag gillar denna bild.

Demokrati i skolan

Oh, det här är en bra grej! Länge har FSS jobbat med detta och nu är det klart, yeah!
http://www.ot.fi/Story/?linkID=126495

Unge ta´r Ansvar!

Igår demonstrerade vi. Mot nedskärningar inom utbildningar och för en ansvarlig skolpolitik. Det var många människor och mycket konfetti.

Här kan ni läsa lite danska nyheter om det:

Och kolla in detta...

Rubriken säger alltså "Ministern till demonstranterna: Vi skär ju ner för er skull". Hur kan det sägas vara för de studerandes skull att regeringen skär ner? I just don´t get it.

måndag 4 oktober 2010

Två steg från Paradise

Jag fick just reda på att Håkan Hellström kommer att spela i Köpenhamn i november. Jag. måste. se. honom. Jag har sett honom live en gång, på Popkalaset i Jeppis år 2003. Jag var 13 år och Håkan uppträdde i sjömanskostym. Nu har han just gett ut ett nytt album, "Två steg från Paradise".

Jag. måste. se. honom.

Blondinskämt

Jag och sambon tävlar i att komma på den bästa blondinvitsen. Jag var nästan beredd på att bekänna mig besegrad när detta skämt anlände till min telefoninkorg idag:

"Varför kom Sverigedemokraterna in i riksdagen? För blondiner också har rösträtt!"

Men att bekänna sig besegrad är ju inte kul. Så kom igen folk, ge mig tips på bra skämt!

Blog Awards

Check it out, Svenskfinland har fått sitt eget Blog Awards!

Låter skoj, jag tror jag ska nominera folk. (fast jag mest läser rikssvenska bloggar.)