måndag 5 september 2011

Jag har inget danskt blod i min kropp

Riksdagsledamoten och utrikesordföranden för Dansk folkeparti, Søren Espersen, sägs ha sagt i en norsk tidning att endast människor med "danskt" blod ska kunna bli danska medborgare. Som exempel tar han att hans engelska fru inte skulle få medborgarskap, men att deras barn kunde få det, eftersom de via honom får hälften "danskt" blod.

Detta uttalande väcker en rad frågor hos mig. Kommer barn, som är födda i Danmark, inte få medborgarskap om båda deras föräldrar inte har "danskt" blod? Och om dessa barn i framtiden vill ge deras egna framtida barn ett medborgarskap, blir de då tvungna att gifta sig med en "äkta" dansk? Och kan en inflyttad bli lite mera "dansk" om den t.ex. via blodgivning få i sig "danskt" blod?

Søren Espersen sägs ha sagt att i och med detta, så skulle "allt vara fixat efter en generation." Jag undrar vad det är han vill "fixa"? Är det verkligen ett problem att det bor, lever och föds människor i detta land som inte har "danskt" blod? Annars tror jag inte på teorin att blod skulle inneha en nationalitet.

Uppdate: Nu säger Espersen sig vara chockad och sårad för han känner sig felciterad. Här står det bland annat att han aldrig skulle få för sig att prata om "danskt blod", men "han forklarer, at han i interviewet med Verdens Gang gav udtryk for sin personlige holdning til loven om indfødsret, som han mener kan strammes, `således at indfødsret som overordnet princip kun kan erhverves, hvis enten far eller mor er dansk statsborger´."

Är det någon som kan förklara exakt vad han menar? Ska t.ex barn som är födda i landet få medborgarskap eller inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar