lördag 31 december 2011

Hejdå 2011!


Jag blir glad när jag läser denna lista (förra årets nyårsresumé) och inser att nyårslöften kan uppfyllas. Nyårslöften brukar annars vara en av mina svagare sidor.

Mitt 2011 har varit mycket fint. Men just nu förbereder jag mig inför kvällens festligheter, så därför väljer jag att se tillbaka och reflektera över året imorgon istället.

Bilden är tagen idag. Efter att ha firat en grön jul, vaknade vi till denna snömängd imorse. Gott nytt år!

onsdag 28 december 2011

Tack för julen

Nu har sambon påbörjat resan tillbaka till Danmark och jag får på allvar börja fokusera på hemtentamen nu. Det har varit ett par mycket mysiga juldagar.

lördag 24 december 2011

All I want for Christmas is you

Idag vaknade jag kl.05 av att sambon väcker mig. Han hade rest hela vägen från Köpenhamn till min österbottniska hemby för att fira jul med mig och min familj. Det är nog en av de bästa julklapparna jag har fått.

Julkyrkan är besökt, maten är uppäten och nu är det lite vila innan kvällsprogrammet börjar. Jag är mycket glad och önskar er alla samma glädje.

onsdag 21 december 2011

Hello Finland!

Idag flyger jag till Finland för att fira jullov med familjen. Där kommer jag också uppdatera bloggens julkalender, som tyvärr fått lida av för mycket arbete. Kanske de missade luckorna dyker upp under mellandagarna?

torsdag 15 december 2011

Lucka 15: This Guy is Working Class

Jag har aldrig sett på Sex and the city. Ja, jag har sett båda filmerna (uschuschusch! SPECIELLT den andra!) men jag har aldrig hängt med i serien. Eftersom den ofta beskrivs som revolutionerande feministisk (av vissa) så är jag självklart nyfiken. Nu har jag tagit mig i kragen och börjat se på säsong ett.

Så i dagens lucka kommer en scen från den andra säsongen. Så som jag förstått det betraktas Charlotte som den pryda och lite tråkiga kvinnan i gänget. Men jag gillar henne här, hon är verkligen spot on!

tisdag 13 december 2011

Lucka 13: The Art of Dancing

Luciadagen till ära, länkar jag er vidare till den bästa julkalendern ever!

måndag 12 december 2011

Lucka 12: Valmaskin

Här kan ni testa vilken presidentkandidats åsikter ni står närmast.

Mitt resultat:
1. Arhinmäki, Paavo - 91.67%
2. Haavisto, Pekka - 84,85%
3. Biaudet, Eva - 78,03%
4. Lipponen, Paavo - 63,64%
5. Värynen, Paavo - 63,64%
6. Essayah, Sari - 63,64%
7. Niinistö, Sauli - 57,58%
8. Soini, Timo - 55,30%

Vem fick ni i toppen vs. botten?

lördag 10 december 2011

Kulturkrockar, del 2

När jag försökte hitta födelsedagsljus till sambons tårta. Jag vet inte hur många olika affärer jag letade i, men inte ett enda födelsedagsljus så långt ögat nådde. Däremot kunde en köpa små danska flaggor överallt. Sambon bekräftade senare min misstanke: det är kutym att fira födelsedagstårtan med flaggor, och inte med ljus.

Lucka 10: dejtingtips anno -38

Här kan ni läsa om dejtingtips för kvinnor anno 1938... Vad tror ni dagens dejtingtips skulle vara?

fredag 9 december 2011

Lucka 9: Gratulationer

Idag blir det gratulationer till min sambo, som fyller två år äldre än mig. Tillykke med dagen, skat! Om en kollar på länken, så har den danska födelsedagssången tydligen flera verser än en... hittills har jag endast lärt mig början och slutet på första. Jag ska försöka lära mig hela sången till nästa år.

torsdag 8 december 2011

Känner ni till någon sådan fond?

Hej, du som sökt på "fonder som truger pengar på dig" och hittat hit. Hitta gärna tillbaka och SKRIV när du hittat en!

Uppdate: Det var ju här jag hade skrivit om fonder som trugar pengar på en!

Lucka 8: "Den ultimative fattigdom findes i Danmark"

Det pågår en mycket intenstiv debatt angående fattigdom i Danmark just nu. Det började med att kändiskandidaten (tidigare kulstötaren och även nu invald i riksdagen) Joakim B. Olsen från Liberal Alliance skrev på facebook att han spyr över hur vänstervingen i dansk politik påstår att det finns fattiga i Danmark och om en inte har råd med att fira jul så är det ens eget fel.

Riksdagsledamoten Öslem Cekic från SF, socialistisk folkeparti och regeringsparti, bjöd då in Olsen på en "turné" runt landet, där Olsen skulle få träffa några fattiga familjer och se att de fattiga också finns i Danmark.

Någon familj drog sig ur projektet och den enda Olsen fick chansen att möta vad anonyma Carina, som efter att hyra, hundmat och cigaretter är betalt har lite över 5000DKK i månaden att röra sig med. (i länken står det att Carinas budget har missförståtts och att hon egentligen endast har 1600kr/månaden att spendera på mat och "hygge", men det är nu de 5000kr som det pratas om i debatten.)

Olsen hade fått utstå mycket spott och spe för sina skriverier på facebook, men nu var det Cekics tur. Carina är inte fattig, hördes det från politikerna från båda blocken, media och från människor som har mindre än 5000 kronor efter alla räkningar är betalda. Cekic har senare sagt att Carina inte är fattig och att hon var ett dåligt exempel på fattigdom i Danmark.

Därför vill jag i dagens lucka rekommendera denna text, Den ultimative fattigdom findes i Danmark. Den är lång och den är på danska, men den är bra. Jag fick äran att läsa igenom den innan den gick i tryck, och det är en av två krönikor som tidningen Politiken har beställt av två personer på olika sidor av debatten. God fornøjelse!

Uppdate: Nu tycker Olsen att de fattiga kan baka sitt eget bröd, för det har de ju tid med när de är hemma hela dagarna, samtidigt som de kan spara ett par kronor...

onsdag 7 december 2011

Lucka 7: Dagens känslor

I dagens lucka finner ni ett par mycket, mycket sorgliga ord av Nanna Johansson...

tisdag 6 december 2011

måndag 5 december 2011

Lucka 5: tvåspråkiga skolor?

Är ni för eller emot? (länken leder till en som argumenterar för tvåspråkiga skolor.)

söndag 4 december 2011

Lucka 4: På tal om hår...

... kan ni här läsa om en modell med håriga ben.

lördag 3 december 2011

Lucka 3: Hår, vaah?!

Visste ni att det är helt naturligt med hår på kvinnor? Jo, det är sant.

fredag 2 december 2011

Lucka 2: RING MIG NÄR DENNA FRÅGA STÄLLS TILL EN MANLIG KANDIDAT!

"Vilka hushållssysslor tycker du om och vilka undviker du in i det sista? – Jag undviker städning in i det sista, men tycker om att hänga och sortera tvätt. På det området är jag lite av en pedant."

Feminismhelg

Nu kommer jag att snacka feminism hela helgen, tur för er att det går att tidsinställa blogginlägg så luckorna kan fortsätta komma under helgen.

Vad ska ni göra i helgen? (i helgen, i helgen, i helgen. Synonymer till helgen, tack.)

torsdag 1 december 2011