fredag 26 november 2010

Ei enää pakkoruotsia?

För en tid sen så sände YLE (Finlands motsvarighet till DR, kära danska läsare.) en så kallad "homoilta". Alltså, en kväll när diskussionen handlade om homosexualitet. Det fanns människor både från kyrkan, Kristdemokraterna och andra människor där. Själv har jag inte sett programmet, men jag så mycket har jag förstått att Päivi Räisänen, ordförande för Kristdemokraterna, sa saker som uppfattades av vissa människor som mycket homofoba. Efter den kvällen blev det "massutskrivning" från kyrkan. I Finland är det mycket enkelt att skriva ut sig ur kyrkan, du behöver bara klicka några gånger på hemsidan "Eroa kirkosta".

Nästa diskussionskväll hos YLE kommer tydligen att bli en kväll angående "pakkoruotsi" eller "tvångssvenska" som det heter på första inhemska. Så nu har radiokanalen X3M lanserat sin kampanj "Ei enää pakkoruotsia!" (=typ "ingen tvångssvenska mera!").

Precis som på hemsidan där du kan gå ut ur kyrkan, ska du här kunna bli finlandssvensk på några klick. (på en hemsida roligt nog döpt till "hurriksi.fi".) Och som finlandssvensk, så behöver du ju aldrig mera läsa tvångssvenska i skolan! Ei enää pakkoruotsia! Smart, va?

Andra fördelar med att vara finlandssvensk finns listade på deras hemsida. Bland annat:
- Aldrig mera tvångssvenska (alla måste läsa svenska i skolan i Finland, och det kallas "tvångssvenska" av vissa dumma människor.)
- Ett bättre och lyckligare liv (finns undersökningar på att finlandssvenskar lever längre och är lyckligare än resten av befolkningen i landet.)
- Ett garanterat regeringsparti (Svenska Folkpartiet har suttit i regeringen ända sen 1979. Ja, det är sant!)
- Fonder som trugar pengar på dig (japp.)
- En tunnare morgontidning som ger dig tid till annat (Hurra, det minskar morgonstressen sååå!)
- "Vårt land" (nationalsången) på originalspråk (ja, det är också sant. Nationalsången skrevs först på svenska.)
- Dubbel nytta av gatuskyltarna i tvåspråkiga kommuner (det är ju inte klokt vad många fördelar en får av att vara finlandssvensk!)

Frågan är ju såklart: om någon yttrar otroligt hemska saker om finlandssvenskar och tvångssvenskan i det stundande YLE-programmet, kommer vi då att få se en stor del av befolkningen protestera genom att bli finlandssvenkar via hurriksi.fi?

1 kommentar:

  1. Sv; Detdär var typ bästa bilden på henne, haha. Annars har hon skitful stil enligt mig ;D

    SvaraRadera