fredag 14 oktober 2011

Populism och ballonger

EU anklagar Finland och Nederländerna för populism, efter att länderna röstat emot att Rumäniens och Bulgariens inträde i Schengenområdet.

Här kan du läsa om det. Om du tycker bilden av ett barn som blåser upp en ballong känns lite konstig och fel i dessa tider, men du kan inte riktigt sätta fingret på varför så är det högst troligt att du har hört talas om detta dumma direktiv från EU.

Jag gillar inte att dra "seriöst..."-kortet, men seriöst: jag trodde EU var tänkt att syssla med viktigare saker än att sätta åldersgränser på ballonger?

Uppdate: Sen undrar jag vad Finland och Nederländerna egentligen hade för argument för att rösta emot. Och varför de var de enda två länderna som gjorde det.

7 kommentarer:

  1. Vi böv int tänk sjölv na meir, EU har bestämmelser för allt. Ja ha läng undra "ska ja släng hade sönder ballongen eller ska ja spara ha?" Men nu veit ja! EU har bestämt att trasiga ballongen ska slängas! puhh, nu kan ja sova igen..

    SvaraRadera
  2. njah, stämmer nog int här var nog medierna mer ansvariga: direktivet har bestämt att man skulle införa en varningstext på ballonger vilka vissa medier tolkade jävligt extensivt och slog upp stort och populistiskt. Dom sysslar alltså nog påriktigt med helt vettiga saker.

    SvaraRadera
  3. http://www.facebook.com/notes/matti-niemi/halpaa-eu-populismia-ilmapalloilla/10150407925026117 ger en ganska bra bild av nyhetsankan

    SvaraRadera
  4. Dom... alltså, EU då? Jo, men jag tänker mera om detta verkligen tillhör EU:s uppgifter? (även om det bara är varningstexter, och inte förbud som medierna fick det att låta som.) Det kanske det gör, isf är det jag som missförstått unionen.

    SvaraRadera
  5. Nå det de handlar om är ju att integrera marknaden så att hela EU funkar som en enda inre marknad, det innebär ju då också införande av liknande regler för produkter som säljs på den europeiska marknaden, t.ex varningstexter på leksaker (som detta direktiv ju då handlade om). Dethrä med varningstexterna var ju bara en detalj i hela direktivet - dvs direktivet handlade ju inte bara om att införa varningstexter på leksaker.

    SvaraRadera
  6. Dvs, Eu gjorde ett direktiv om kraven som säljs på de leksaksprodukter som säljs på den europeiska marknaden, precis som det finns krav på leksaksprodukter som säljs i Finland. Varningstexterna var bara en detalj som jag knappast tror speciellt många beslutsfattare använt många minuter till att fajtas om.

    SvaraRadera