måndag 16 augusti 2010

Vill du att din man ska vara dig trogen? Tjäna lite pengar!

Denna korta artikel är intressant på så många olika sätt:

Till först: jag vet inte om jag är beredd på att tro att män är mera benägna att vara otrogna om deras kvinnliga partners tjänar mera än vad de gör. Jag vet inte, men det låter ju bara så... dumt?

Som andra: "Den bästa formeln var om båda parter var nöjda med relationen."
Haha, no shit Sherlock! Vem hade kunnat gissa det? *blink blink*

Till sist: "Andra saker som påverkade var utbildningsnivån och frekvensen av kyrkobesök."
Synd att artikeln är så kort, för jag skulle gärna vilja ha en längre förklaring på varför just frekvensen av kyrkobesök spelar en roll här. Och i vilken riktning? Menar de att folk som ofta går i kyrkan är mer benägna att vara trogna eller otrogna? Eller tvärtom, folk som nästan aldrig går i kyrkan? Och i vilken kyrka?

Så många tankar, så många funderingar.

11 kommentarer:

  1. läsförmåga noll. "Tyvärr visade studien även att en partner i beroendeställning bidrog till vänsterprassel hos män."

    SvaraRadera
  2. Tack, jag kan läsa.

    Så då menar de att män är mer benägna att vara otrogna både om kvinnan tjänar mer pengar eller om kvinnan endast lever på mannens pengar?

    Det låter som om de bara anser att män ofta är väldigt benägna att vara otrogna.

    SvaraRadera
  3. För svar på dina funderingar, så kan du läsa en betydligt mer utförlig variant på länken jag klistrat in under. Sen är det ju faktiskt så att det är 6,7% av männen i undersökningen - alltså är 93,3% av män trogna sett i samma period, så vete 17 om jag tycker att de är så väldigt otrogenhetsbenägna... Men "Fler än 9 av 10 män är trogna sin maka" kanske inte blir en lika bra rubrik?

    http://health.msn.com/health-topics/sexual-health/articlepage.aspx?cp-documentid=100262134

    SvaraRadera
  4. Sorry men jag instämmer med förra inlägget, din läsförmåga verkar ligga runt noll...

    SvaraRadera
  5. Att äktenskap kan börja krisa när kvinnan tjänar mer stämmer nog. Som någon sa, män och kvinnor i västvärlden idag vill mycket ofta att deras *inbördes* roller - på hemmaplan och inför andra - ska se ut som i en Bogartfilm, oavsett vilken jämställdhet de väntar sig eller önskar i övrigt..Om kvinnan tjänar klart mer så blir det känsligt att uppleva och känsligt att förklara. Såvida inte båda är så rika att de i princip kan strunta i sina lönekuvert.

    Men DN:s tungt insinuerade koppling till att kapabla och högre betalda kvinnor typ driver fram mer otrohet är ju inte riktigt det, och den känns okritiskt macho, genusdarwinistisk.

    SvaraRadera
  6. Otrogna är dom som vill vara det och som tror att ingen kommer få reda på vad de gjort.

    SvaraRadera
  7. Anynom 1: Du har väl rätt i att "Fler än 9 av 10 män är trogna sin maka" inte skulle vara en så "bra" rubrik. Men jag har aldrig menat att JAG anser att alla män är otrogna hela tiden.

    Och om din skrivförmåga tillåter det, skriv gärna ett namn. Annars blir det svårt att skilja på flera anonyma skribenter. För jag antar att du inte är samma anonym som har skrivit den sista kommentaren?

    Mangan: Hmm... Visst kan det väl börja krisa p.g.a. pengarna. Men handlar det inte också mycket om partnernas attityder? Och kanske också omgivningens attityder? Som du skriver, vill många par att deras roller ska se ut på ett visst sätt ut inför andra, oavsett vad de själva vill.

    Anonym 2: Ja, låter troligt.

    SvaraRadera
  8. Sofiamaa: Visst handlar det om konventioner, men jag menar att det verkligen är förväntinmgar många har även när ingen annan ser på. Bilden av att mannen skla vara tuff, sträv, beskyddande och inte bry sig för mycket om sitt utseende medan kvinnan låter sig beskyddas och bjudas på en del hänger med trots att basen i arbete och ekonomi inte alls ser ut som på 40-50-talet. På den tiden kunde ju en familj också försörjas bekvämt på hans lön, det går oftast inte idag varken i Sverige eller i USA.

    Att hela tiden låta sig bjudas och betalas för av någon som i själva verket tjänar bättre verkar konstigt för män på ett personligt plan, jag kan förstå att många tycker att det är fel även om det i princip inte är rationellt när man lever ihop. Men sedan förstärker ju omgivningen detta: en miljonärskvinna kan säkert bli kär i en skollärare eller en arbetslös men så fort de kommer inför andras blickar uppfattas det som avigt. Medan en man som tjänar tio miljoner om året utan vidare kan plocka upp en söt tjej som inte har några större egna inkomster. Hennes skönhet och utstrålning anses väga upp det.

    SvaraRadera
  9. Intressant att kvinnors otrohet ofta romantiseras och bejakas eftersom det "alltid" är fel på mannen.
    Samma tidning -> http://www.dn.se/insidan/karin-aterfann-lusten-med-aldre-alskare-1.1154946

    Samtidigt finns det 100 olika sätt att svartmåla och anklaga mannen då han är otrogen.

    Hon är hjälte och han är en skurk!

    Hyckleri på högsta nivå!

    SvaraRadera
  10. Intressant att kvinnors otrohet ofta romantiseras och bejakas eftersom det "alltid" är fel på mannen.
    Samma tidning -> http://www.dn.se/insidan/karin-aterfann-lusten-med-aldre-alskare-1.1154946

    Samtidigt finns det 100 olika sätt att svartmåla och anklaga mannen då han är otrogen.

    Hon är hjälte och han är en skurk!

    Hyckleri på högsta nivå!

    SvaraRadera
  11. Ja för visst är det så att när kvinnor är otrogna så ska otroheten alltid rättfärdigas med att skylla ifrån sig skulden och när män är otrogna så är de bara svin. Men det finns inga ursäkter för otrohet. Den som är otrogen borde skjutas.

    SvaraRadera