tisdag 29 juni 2010

Piller før mæn!

På tal om føregående blogginlægg:
"The mice behaved nicely, They ate and had sex. All I can say is that we couldn't see any behavioural side-effects - all their sex behaviour was retained, which is a very important consideration for men."

Sen får vi væl vænta och se om pillren ens kommer ut på marknaden. Det handlar ju ændå om KARLAR! Då kan ju inte få finns ett halvfærdigt piller, som kan ge en massa hemska bieffekter... (læs føregående inlægg om møjliga bieffekter en kan få om du ær KVINNA och æter p-piller!)

Ett annat citat från artikeln ær: "I think most women would trust their man to remember once a month or once a quarter."

Det skulle alltså vara møjligt før mænnen att ta detta piller antingen en gång i månaden eller en gång var tredje månad och professorn i artikeln tror att kvinnor nog kan lita på sina mæn att komma ihåg det dær viktiga pillret.

Vad tror ni? Ær det lættare att komma ihåg att ta ett piller varenda dag eller att bara ta ett en gång i månaden? Jag tror ju att det blir væl mera som en regelbunden rutin om en tar ett piller varje dag, men sen så har jag ingen erfarenhet heller av att æta piller. Kommentera gærna ni som vet!

måndag 28 juni 2010

”Sexuella revolutionen” har dödat kvinnors lust att ligga

ALLA ska læsa detta!

http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/lisamagnusson/article7365534.ab

"Men, på riktigt: Det är inte någon riktig sexuell revolution så länge kvinnor försakar sig själva, sina kroppar och sin lust till både liv och ligg bara för att män skall kunna få utlösning inuti dem."


"Bland de negativa biverkningarna är illamående, svullnad, pigmentering, flytningar, ökad aptit, trötthet, nedstämdhet, minskad sexlust, fett hår, finnar och vadkramper inte bara förekommande utan vanligt. Den nya generationens p-piller medför dessutom ökad risk för blodpropp.

FASS understryker vidare att man inte skall ta p-piller om man själv eller någon nära släkting tidigare har haft en propp i benet eller någon defekt som påverkar blodets levringsförmåga. Man skall heller inte ta p-piller om man har fel på hjärtklaffarna, hjärtmuskelsjukdom, åderbråck, råkat ut för en hjärnblödning eller om man har haft bröstcancer.

P-piller skall även undvikas av dem som genomgått omfattande kirurgi eller som i övrigt är inaktiva och sitter stilla mycket. Man skall också vara försiktig med p-piller om man lider av förhöjda blodfetter, högt blodtryck, fetma, diabetes, epilepsi, kronisk leversjukdom, migrän och mensstörningar, eller om man är rökare.
Leversjukdomar, bröstcancer, migrän och vissa andra sjukdomar kan påverkas negativt av p-piller.

Så ser det ut."

fredag 25 juni 2010

Sankt Hans, hæxor och midsommar

Jag vill bada bastu. Jag har fortfarande inte tagit årets førsta dopp. Men snart ska jag nog ta ett dopp vid strandparken! Dær finns det coolaste hopptornet jag har sett.

I onsdags firades Sankt Hans hær i Danmark. Så istællet før att fly till en villa och bada bastu och dansa runt en fallosymbol, som vi finlandssvenskar gør, så for vi en liten bit utanfør København till ett fælt. Ute på fæltet stod en massa folk. Vi kom lite sent, så vi missade alla talen, men vi var dær nær brasan tændes. I resten av Danmark så brukar det finns en docka høgst uppe på brasan. Dockan ska givetvis symbolisera en hæxa. Men min partners parti, som ordnade just denna "hæxbrænning", tyckte att det kan uppfattas liite sexistiskt att fira att de førr i tiden brænde starka kvinnor.

Vilket firande ær bættre? Att dansa runt en penis eller brænna kvinnor? Jag saknar iaf bastun.

onsdag 23 juni 2010

Hjæltar från førr och fotboll

Ær någon førvånad? Inte jag.

Hær kan ni læsa om fotbollshjæltar och hur rædda karlar førbjød dessa hjæltar att fortsætta.

tisdag 22 juni 2010

I´m electric, I just want to dance

Jag har inførskaffat en kamera, så nu kan jag børja dokumentera min danska tid. Hær posar jag framfør vår vægg.

Igår skypade jag med en del av familjen. Syster yster fastnade också på kameran, æven om hon satt i tv:n.


Våldtækt vs. mord

Jag har mer och mer børjat støra mig på mænniskor som påstår att "våldtækt ær det værsta som kan hænda en tjej! Det ær værre æn mord!" (ja, det finns mænniskor som påstår detta.)

Hur menar de då? Tycker de verkligen att det skulle vara bættre før en tjej att dø æn att øverleva en våldtækt?

Våldtækt ær mycket hemskt och det tar sækert tid før utsatta att repa sig från en sån upplevelse. Men jag tror inte det blir lættare før mænniskor som har blivit utsatta før våldtækt, om vi tænker "shit, det skulle ha varit bættre om hen dog."


fredag 18 juni 2010

Några funderingar...

- Jag har på två dagar blivit utsatt før tre s.k. faceare. Jag har kørt med samma teknik som nær finskspråkiga telefonførsæljare ringer: "I´m sorry, but I dón´t speak (choose language). "

- Min engelska accent antyder tydligen att jag ær svensk. (asså, RIKSsvensk!) Jag søkte efter en bokhandel i byn och gick dærfør in i nærmsta klædbutik før att fråga efter vægen. Utan att tænka på det så frågade jag på engelska. Killen i kassan, som sjælv var rikssvensk, frågade førundrat om jag ær svensk och varfør jag då snackar engelska? Det ær en mycket bra fråga. Jag vill, och måste, læra mig danska. Dessutom finns det otroligt många svenskspråkiga i byn. Så dærfør ska jag aldrig børja på engelska igen.

- Idag fick jag vara med på en dimession. Det var fint. Nu kollar jag alltfør mycket på SVT, dær de endast snackar om Det Kungliga Brøllopet. Men Mark Levengood ær så najs. Dessutom så ska jag nog kolla in bryllupet imorgon.

- Nu ær jag snart på væg in till byn. Woohoo! --> http://www.youtube.com/watch?v=BiEAy1LoOTk&feature=player_embedded

torsdag 17 juni 2010

Feber, thé och menskoppar

Usch, vad det suger att vara sjuk. Halsen kænns som om den blivit skrubbad med sandpappaer och jag ær rætt sæker på att jag har haft feber. (dock har vi ingen termometer hær i huset, så det ær inget jag har fått bekræftat.)

Igår fick jag ett mejl med frågor angående menskoppar. Som jag har skrivit tidigare, så har jag inførskaffat en menskopp. Igår prøvade jag den før førsta gången. Jag upptæckte att jag verkligen ær en nybørjare, eftersom det var ett helvete att få ut den førsta gången. Men pålæst som jag ær, så vet jag också att det tar typ två-tre mensperioder før de flesta att vænja sig att ha en menskopp.

Så efter att ha kæmpat nærmare 15 min. med att få ut koppen, så kommer jag glad men trøtt ut från badrummet igår.

Jag:
- Shit, va jobbigt att få ut den dær menskoppen!

Partnern:
- Hmm...

Jag:
- Om det ær så hær svårt att få ut en liten menskopp, så fattar jag inte folk som føder barn! Jag menar, hur går det till?

Partnern:
- Hmm...!

Jag:
- Men jag veeet ju att det kan ta ett tag att bli van med att anvænda menskopp, men jag ska verkligen ge det en chans bla bla bla...

Partnern:
- HMM!

Jag:
- Du verkar inte så intresserad av min menskopp?

Partnern:
- Nej.

Jag kan ju inte begæra att partnern ska kænna lika stor entusiasm infør menskoppen som jag gør, han har ju trots allt ingen egen kroppslig erfarenhet av mens. Så dærfør kommer jag nog att skriva av mig erfarenheter och annat stuff angående menskoppar hær på bloggen. (nær partnern blir alltf'ør utråkad av att høra allt tjafs om menskoppar hit och menskoppar dit.)

Nu ska jag fortsætta med att dricka tusen liter thé. Det ær gott, hoppas det också gør gott før min sjuka kropp.

tisdag 15 juni 2010

This is Denmark calling!

Jag ær tillbaka i Kastrup, dærav de roliga bokstæverna. Nu væntar vi på middagsgæster. Sjov.

måndag 14 juni 2010

Det är inte okej att våldta en avslocknad person, okej?

http://www.ot.fi/Story/?linkID=116629

Och det tog alltså ända tills år 2010 innan Justitieministeriet kom fram till att lagen måste bli bättre?

lördag 12 juni 2010

En fin kväll

Gårdagen tillbringades i vackra, men tyvärr väldigt myggrika, Purmo.

Först avnjöt jag och två systrar god mat. Efter det gick vi runt fina Stinasholma.
Jag och en bro.
Jag har ingen blomma, därav den dystra minen. Syster yster fick dock tag på en av de vackra liljekonvaljerna. Därav den glada minen.
Efter det startade jag bilen och styrde jag kosan mot stora staden Jakobstad och träffade på flera vänner, bl.a. Tilda. Det var mycket trevligt.

Nu är lunchen uppäten och väskorna packade. Kvällen ska tillbringas i Helsingfors på grillfest med den nya&gamla styssen. På måndag bär det av till Kastrup. Finland, vi ses igen i juli!

Hey, future?

Föregående inlägg skrevs i all hast, så jag tänkte förklara lite så här i efterhand.

Förra sommaren gick jag och C omkring i stora staden och vi hittade världens finaste hus. Både huset och trädgården var perfekta. Det var också sommar och soligt, så intrycket blev endast bättre av det.

Vi tänkte "Om vi någon gång gifter oss med män och om vi precis som våra mormödrar och farmödrar blir lämnade kvar här, eftersom karlar oftast har en tendens att dö före deras partners, så ska vi samla ihop alla våra änkor till vänner och bosätta oss här. Istället för att bo ensamma ska vi bo i grupp och kanske också anställa någon ung, trevlig skötare. Vi skulle få bo på ett ställe där människor i vår omgivning pratar vårt språk och på somrarna skulle vi dricka kaffe på verandan."

Sen om det blir verklighet eller inte får framtiden utvisa. Men det var verkligen ett gammalt, vackert hus.

fredag 11 juni 2010

Friday, I´m in love!

Imorgon åker jag ner till Hesa. Därför kommer jag nu att tillbringa i Purmo och sen också lite i Jeppis. Jag hittade denna somriga bild från förra året.

Bilden är tagen vid huset där jag och alla mina lady friends ska bo i när vi blir gamla och alla våra män har dött bort. Det är ett jättefint hus. Och alla vet vi ju hur framtiden kommer att se ut, visst?

Vestibulitinfo!

Här kommer flera inlägg om den hemska sjukdomen vestibulit, som av någon konstig orsak inte verkar var så välkänd, även om många är drabbade och behöver hjälp:



Och sen ett av de bästa inläggen jag har läst, med den fantastiska rubriken:
"Allt om min fitta (Eller: Saker som jag önskar att jag hade vetat när jag var 18)

Alla ska/borde/måste veta vad vestibulit innebär!

Hej, tjejer! Kolla in detta program och lär er lite mer om era underliv. Det handlar faktiskt om er hälsa, kropp och jaa, hela ert liv!

Och jag citerar denna krönika, http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/article7268783.ab, "Vi pratar ändå om tiotusentals tjejer. Men det är kanske det som är grejen: att det handlar om tjejers sexualitet. För när det var männens pittar som inte stod givakt, gick hela forskningskåren ner på knä och använde huvudet."

Och ännu en gång kommer tanken "kuken är helig" i mitt huvud. (http://sofiamaa.blogspot.com/2010/06/den-heliga-kuken.html)

En menskopp kommer lastat!

Förra torsdagen anlände jag till Finland. Då väntade ett paket i mitt rum. Med förväntan öppnade jag det och hittade en fin, liten påse i rött och vitt.

Glädjen blev ännu större när jag öppnade den lilla påsen och hittade...
... en menskopp!
Det fanns rengöringsmedel i paketet också. Lyckan fann inga gränser.
Dock blev jag något konfunderad när jag hittade ett rävgodis i paketet. Jag förstår fortfarande inte vad det hade där att göra.
Men jag ser framemot att testa menskoppen snart! Här finns mera info att läsa för intresserade: www.menskoppen.se eller här: http://www.lunette.fi/index.php?id=67

Den heliga kuken

http://www.hbl.fi/text/helsingfors/2010/6/10/w48090.php

Citat från den finska katolska kyrkan: "I katolska kyrkan är prästämbetet heligt."

Och jag tänkte "men what´s up? Är det faktiskt kuken som anses helig? Det måste ju vara så. Kvinnor har ingen helig kuk, därför får de inte bli präster."

fredag 4 juni 2010

Jag hatar folk...

... när jag läser kommentarer som dessa under artikeln:
http://www.ot.fi/Story/?linkID=115699

Alltså, de måste ju skämta? Visst? Dock måste jag ju nästan ge en eloge åt alla dessa människor som kommenterar på ÖT. Det är en konst att få mig att hata deras skriverier samtidigt som jag sitter och skrattar mig fördärvad. För det är ju bara för skrattretande.

Lovely skogen

Igår anlände jag till fagra Finland och jag kommer att befinna mig i detta land tills nästa söndag.

Igår åt vi glass och tittade lite på en fotbollsmatch för herrar på Åvallen. Det var tusen år sen jag sist befann mig på Åvallen. Nu är det soligt och vackert, idag ska jag och systrarna gå på bio. Härligt.

onsdag 2 juni 2010

An average day in Kastrup

Igår var det en regning dag. Idag har det varit en mycket solig och varm dag, hær i Kastrup. Så eder Sofia bestæmde sig før att ta en tur runt kvarteret.

Fast jag har befunnit mig i detta land i lite øver två veckor, så hade jag fortfarande inte sett Sverige. (hej alla som någon gång har længtat bort från Finland och velat bli fødd i vårt væstra grannland; har ni någon gång besøkt havet? Det har jag. Jag var liten och længtade till ett land dær en inte behøvde bli mobbad før att en snackade svenska. Så jag tittade ut øver havet vid vackra Fæboda, såg land på andra sidan vattnet och jublade glatt till mor "titta, titta det ær Sverige!" och mor sa vænligt "nej hørdu, det dær ær inte Sverige.") Nu gick jag i fem minutter tills jag kom fram till vatten. Jag kunde med blotta øgat se Turning Towers i Malmø. Det kændes bra.

Mitt egentliga mål med turen var att ta reda på var rockmusiken, som flødade in i lægenheten nær jag øppnade fønstret, kom ifrån. Jag gick længs med strandparken och pløtsligt ser jag en massa mænniskor som solar i græset och Bullet For My Valentine spelar på en stor scen.

Efter det tog jag och partnern en længre tur runt strandparken. Dær ær det jættefint och det finns ett awesome hopptorn dær! Hej sisters, ni borde komma på dansk visit redan i sommar så kan vi simma dær!

Efter det kom vi tillbaka till lægenheten. Med Volbeat spelandes i fønstret har jag packat infør morgondagens avfærd. Finland, vi ses før elva underbara dagar!

Efter två veckor i Danmark

Jag lever och mår bra. Lægenheten i Kastrup ær verkligen jættefin, partnern ær fortfarande min partner och før var dag blir det liiite lættare att førstå detta som de kallar det danska språket.

Men imorgon flyger jag øver vattnet før att besøka fagra Finland i øver en vecka. Då ska bl.a. vænnens Jons student firas, quality time med familjen ska spenderas och intrædesførhør till Novia ska fixas.