tisdag 29 september 2009

Dagens tips!

Denna hälsning framförs av Sofia som just nu känner sig fattig som en studerande (fast hon inte alls studerar, utan har bara lite svårt att hålla i peng... äh, skit samma!)

Till alla er som sitter i era hem, fattiga som kyrkråttor och med närmaste butik stängd, men som ändå känner av snåltanden som pockar på (d.v.s. letar efter en sockerchock): tag vad ni haver! (detta förutsätter förstås att ni faktiskt har något i era skåp och skafferier, men nu antar jag det.)

Själv hittade jag ett halvt paket mjölk i kylen och ett O´boy-paket. Kvällen är räddad! Hurra för O´boy!

tisdag 22 september 2009

Världens bästa förbund!

Som ni kan läsa på min profil har jag flyttat till landets soligaste stad (a.k.a. Vasa) för att jobba med skolpolitik på heltid. Jag tänkte nu berätta lite om min arbetsgivare, världens bästa förbund!

Jag jobbar som viceordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, FSS rf. Vi är en religöst och partipolitiskt obunden organisation som jobbar för de svenskspråkiga elevernas och studerandes rättigheter i Finland. Vi brukar även kalla oss för elevernas eget fackförbund. Det är till oss ni kan komma om ni har problem i skolan.

FSS jobbar för grundskolans högra klasser (=högstadiet) och andra stadiet (=gymnasier, yrkesläroanstalter och folkhögskolor.) Om du går i någon av dessa skolor kan du alltså bli medlem i FSS! Som medlem får du en massa förmåner, som studierabatt och vår tuffa medlemstidning Elevbladet, EBL, men du får också gå på våra evenemang!

Vårt kansli är beläget i Helsingfors men jag jobbar som sagt från Vasa. Just nu består mitt jobb mest av skolbesök. Vårt mål är att besöka varje skola, som ingår i vår målgrupp, varje höst. Kanske har du redan sett mig på ett besök i just din skola?

Men förutom skolbesöken är det också mycket evenemangsfixande på gång. Just nu pågår anmälningarna till vårt största evenemang, KulturKarnevalen, även kallat KK. Om du har missat KK är det något jag verkligen rekommenderar! Skolan försöker lära oss mycket, men oftast ryms inte alltid allting med i läroplanen och tyvärr är det ofta konstämnena och kulturen som får lida av det. KK finns till för att visa att elever kan lära sig mycket av och med kultur. KK är också en motsats till den populära Stafettkarnevalen. Stafettkarnevalen är ett mycket roligt evenemang, det kan jag säga av egen erfarenhet. Men till Stafettkarnevalen får endast de som är bäst på sport i skolan åka och det handlar om att tävla. KK handlar absolut inte om tävling eller vem som är bäst. Utan om att lära sig något nytt och träffa många nya vänner på kuppen! Gå in på http://www.kulturkarnevalen.fi/ och se vilka labb som ännu har plats. Så ses vi förhoppningsvis i Pargas i november!

Jag kommer att uppdatera här på bloggen vart efter om olika evenemang som är på gång. Men under tiden föreslår jag att ni går in på http://www.skolungdom.fi/, vår nya hemsida! Där kan ni bli medlemmar, läsa om nyheter inom skolvärlden och anmäla er till evenemangen. Om ni har problem i skolan eller vill ha hjälp med något, tveka inte att ta kontakt! FSS finns till för just er, våra medlemmar!

Och kom ihåg: vad än vuxna säger så är vi unga inte bara framtidens hopp. Vi är även dagens resurs.

måndag 21 september 2009

Casey, hold on!

Ibland kommer det tunga dagar. När det känns som om allt är så långt borta. Jag läser om så många orättvisor att till sist börjar göra ont i magen. Hur länge måste det egentligen ta innan vi lever i en mer rättvisare och jämlikare värld?

Kolla in denna dokumentär:
http://www.youtube.com/watch?v=ajBR0dq0XXk

Jag blir lycklig av se de föräldrarna som klarar av att känna gränslös kärlek för sina barn även om samhället runt omking dem fördömer. Men tyvärr finns det de som inte klarar av att ta sig ut ur sina trånga boxar och se deras barn för vad de är: deras barn och människor. Men ännu har vi en lång väg att gå, men jag tror vi kommer att klara det. Vi måste klara det.

Och jag hade glömt bort hur mycket jag gillar Marit Bergmans musik och så hittar jag denna underbara låt av henne.
http://www.youtube.com/watch?v=Bl0AxGLNg9U

One day I˙ll buy two one way tickets
Amsterdam or San Francisco
and we won˙t ever be afraid again

Simma Näck med Döden

Helgen tillbringades i hufvudstaden och undertecknad fick beskåda en mycket underbar pjäs, Simma Näck, vid Klockriketeatern. Föreställningen började med att Döden, en stilig ung man kommer in i Kvinnans hus. Och den dialog som äger rum då lämnar kvar i mitt minne:

Kvinnan: Är du Kvinnan?
Döden: Nej, jag är Döden.
K: Men då måste jag ju vara Kvinnan! Kvinnan finns med på rollistan och om du är Döden så är ju jag Kvinnan.
D: Det verkar så.
K: Men vem har sagt att jag vill vara Kvinnan? Det har jag inte fått vara med om att bestämma. Det här är odemokratiskt! Kvinnan? Pfft! Alltid samma saker, plommon och blöjor. Vill du ha saft?

Och jag tänker på att ingen heller har frågat mig om jag vill vara Kvinna. Jag bara tog den roll som blev mig given.

Men en mycket underbar föreställning var det. De ska nu turnera med den i Sverige, om jag förstod rätt, och jag rekommenderar den verkligen. Får ni chansen att se den, så se den!

Sedan följde trevlig förfest på kansliet med nya snapsvisor, lång kö till t-t-t-tavastiaaa med mycket folk och dansdans tills kvällen slutade i Berghäll. Ett mycket lyckat dygn i staden Helsingfors, alltså.

fredag 18 september 2009

Ur led är tiden

Jag har lagt märke till att klockan är helt fel på mina blogginlägg. Inte trodde ni väl att jag satt och skrev förra inlägget kl.09.04 på morgonen?! Nej, nej. Sån är inte jag.

Nu är dock klockan 19.36. Det är en fredagkväll och jag ska försöka sova bort min förkylning. Trots min grannes förfest. Wish me luck.

torsdag 17 september 2009

Vikström for biskop!

Då var det avgjort. Det blev Björn Vikström som tog hem flest röster i gubbva... erhm, jag menar i biskopsvalet.

Min hemkommun ligger i det prosteri som var ett av två som gav flest röster till Sixten Ekstrand, som snopet hamna på en andra plats i valet. Egentligen är det inte alls förvånansvärt att "mitt" prosteri valde att ge flest röster till Ekstrand. För det första är Ekstrand hemma från min hemkommun. (folk har en tendens att "rösta hemåt", vare det sig handlar om biskopar eller presidenter.) För det andra bor jag i kanske det mest konservativa prosteriet ever.

Jag läste i tidningen idag att Ekstrand inte gillar att han blev utmålad som "konservativ" i biskopsvalet. Men ehh.. är det inte lite konservativt att vara emot välsignelse av samkönade par år 2009? Jag bara undrar.

torsdag 10 september 2009

Dags för gubbval!

Jag har tidigare skrivit om det stundande biskopsvalet, men jag börjar mer och mer misstänka att det handlar om ett gubbval.

Idag skrev ÖT och VBL om valdebatten som hade ägt rum igår. Kandidaterna (=gubbarna) fanns förstås på plats. Tidningarna hade också frågat ett par elektorer och präster (det vill säga, de som får rösta i detta val.) Alla som blev intervjuade var män. Tidningarna hade också frågat några så kallade "experter" (typ, präster, forskare o.s.v.) hur de tror att de kommer att gå i valet. (kommer de konservativa rösta blankt av bitterhet, eftersom "deras" kandidat, Henrik Perret, inte gick vidare bla bla bla o.s.v.) Alla tillfrågade "experter" var män. De enda kvinnorna jag hittade i den artikeln var en av de två debattledarna och journalisten själv.

Jag skulle vara mycket intresserad av att veta hur könsfördelningen ser ut bland de som får rösta. Jag misstänker att det luktar mycket gubbar där också...

onsdag 9 september 2009

Många tankar och funderingar

Jag har så mycket att skriva om, så mycket jag funderar på.

I och med fotbolls-EM som går av stapeln just nu i landet, kom jag att fundera på det faktum att media och samhället i övrigt alltid gör skillnad på fotboll och fotboll. Men queersammanbrott skrev ett så bra inlägg om det, så jag länkar bara vidare: http://queersammanbrott.blogspot.com/2009/09/nyhet-fran-tv4-zlatan-kan-vara-transa.html

Jag funderar på Jussi Halla-aho som kommer att överklaga sin dom han fick p.g.a. sitt blogginlägg. (han blev dömd till 330€ för att ha skrivit på sin blogg att islam uppmuntrar till pedofili. Han blev dock inte dömd för att han hade skrivit att det ligger i somaliers genetiska uppsättning att stjäla och leva på andras pengar.) Men han kommer att överklaga för han tycker inte att det kan vara kränkande det han skrev. Nää, han tycker att det är "sanningen".

Jag funderar på de arga reaktionerna och kommentarerna som kommit efter att en man i Sverige har försökt sig på att amma. Här är ett bra inlägg om det:
http://www.visomaldrigsasexist.net/2009/09/om-ammande-man-och-manniskors-hat.html

Sen läste jag något av det... jag vet inte vad jag ska välja för ord här, men kanske det värsta/mest ledsamma/otroligt dumma jag någonsin läst! http://www.aftonbladet.se/wendela/article5729630.ab

Som någon redan har påpekat: Malin Wollin, du behöver inte resa till dåtiden för att komma tillbaka. Du behöver bara flytta till ett kvinnoförtryckande land. För de finns ännu. Kanske närmare än du tror?

torsdag 3 september 2009

Vikström eller Ekstrand?

Idag stod det klart vilka två biskopskandidater som for vidare till en andra omgång. Jag är inte särskilt kyrkligt aktiv av mig, men jag tillhör fortfarande kyrkan och det är ändå rätt intressant att se om vi kommer att få en homofobisk eller en rätt så liberal biskop i stiftet.

För icke-insatta kan jag meddela att Borgå stift, a.k.a. det finlandssvenska stiftet, valde igår en ny biskop eftersom den nuvarande biskopen, Gustav Björkstrand, kommer att gå i pension efter tre år på posten. (smart asså att välja en tillräckligt gammal gubbe så att vi fick ha ett nytt val efter endast tre år! Eftersom biskopen sitter tills hen blir pensionär.)

Nåväl. Först var det fem kandidater. Efter gårdagens omröstning stod det klart att ingen av kandidaterna fick över hälften av rösterna, därför blir det en andra omgång om ca två veckor med Björn Vikström och Sixten Ekstrand.

I dagens tidning läste jag att valets enda kvinnliga kandidat, Juanita Fagerholm-Urch, sa sig vara rätt besviken och att vi kanske borde se över hur många manliga vs. kvinnliga elektorer det finns runt om i landet. (valet avgörs förstås inte av folket i församlingarna, utan av elektorer.) T.ex. i en församling i Helsingfors var det endast fem elektorer och alla var män!

Om ni vill se vad kandidaterna tycker om HBT-rättigheter kan ni kolla in Regnbågsankans hemsida: http://www.regnbagsankan.fi/hem/

Som sagt, nu står det mellan Vikström och Ekstrand. Det antas att Henriks Perrets fans kommer att rösta på Ekstrand, eftersom de både är mera konservativa medan Fagerholm-Urchs beundrare väntas ge sin andra röst till Vikström. Alltså är det Bo-Göran Åstrands anhängare som kommer att avgöra valet om drygt två veckor.

Eftersom jag inte får rösta, kan jag endast hoppas att de gör ett gott val. Konservativa människor finns det redan tillräckligt av i kyrkan. Vi behöver inte ha en på en ledande post också.