tisdag 14 december 2010

Farsor, feminister och missförstånd

Igår kollade jag på programmet "Farsor" på den finlandssvenska kanalen FST5. Jag hade hört talas om det tidigare, men på grund av Arenans dumma regler har jag inte haft möjlighet att kolla på programmet i Danmark.

En pappa snackade om hur mycket han fått ut av att ha varit hemma med sina två barn och att han ser det som en självklarhet att han kommer att vara hemma med det tredje barnet som då var på kommande. Jag blev alldeles varm i hjärtat av att höra honom tala. Men sen börjar han på meningen "Jaa, nu får jag säkert en massa feminister efter mig, men..." och jag ba "nej, nej, nej nu kommer säkert något sexistiskt skitsnack. Han som verkade vara den vettigaste farsan i programmet!" Döm av min förvåning när han avslutar meningen med "... trots att vi försöker vara jämställda, så är det ju en många kvinnor som inte vill att papporna ska vara hemma. De vill ta föräldraledigheten själva. Kanske tror de inte att vi klarar av det."

Och jag ba "Va? Snacka om att missförstå ordet feminist!"

Jag har aldrig hört talas om en feminist som inte vill att pappor ska ta sitt ansvar, dela på föräldraledigheten och vara hemma meed barnen. Aldrig. Det är ju det feminister kämpar för, för rättvisa mellan könen. (och hur rättvist är det egentligen om bara en stannar hemma med barnen? Oftast är det ju två föräldrar.) Jag nästan grät inombords när en annan pappa i programmet berättade om hur han kände sig så utanför den första tiden. Att mamman och barnet levde i sin egen bubbla och att han inte kände sig välkommen. Han skyllde visserligen på biologin, med tanke på amningen, men hans ögon såg så ledsna ut.

Jag önskar all lycka till familjen (som faktiskt bor i min grannby) och önskar att alla andra blivande pappor tar efter denna pappa och delar på föräldraledigheten. Dock önskar jag att han och alla andra lär sig vad orden feminist och feminism egentligen betyder. En feminist skulle aldrig säga saker som "endast kvinnor borde/skall vara hemma med barnen." eller "män är inte lika mycket föräldrar som kvinnor". Så nästa gång ni hör någon säga det, så kan ni vara säkra på att det i alla fall inte är en feminist som yttrar de orden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar