fredag 27 maj 2011

"Världens dummaste björn"

Bamse. Världens starkaste björn, men även världens snällaste. Frågan om Bamse är så snäll längre har kommit upp på tapeten, när Migrationsverket i Sverige publicerade detta nummer för asylsökande barn.

En kaninfamilj och en grävlingsfamilj söker båda asyl i Sverige. Kaninfamiljen beviljas asyl, medan grävlingfamiljen är tvungna att ta sig tillbaka till landet "Varganien". Meles, grävlingen som går i Bamseungarnas klass, reagerar med att "det ska bli kul att träffa sina släktingar och kompisar igen." Att det är riktigt svårt att som grävling leva i Varganien, var Vargarna styr allt, tas bara upp mycket snabbt i tidningen.

Det är speciellt en serieruta i slutet av historien som har upprört människor och det är när grävlingfamiljen återvänder till sitt land och alla deras släktingar står på flygplatsen och väntar på att få ta emot dem. Poäng från Migrationsverket: kom igen, det är ändå inte så farligt att leva i Varganien fast ni tillhör en förföljd minoritet.

Här kan ni läsa en omgjord version som beskriver verkligheten lite mera... verklighetstroget. Tankesmedjan har också snackat om detta Bamsenummer och jag rekommenderar denna krönika, "Världens dummaste björn", av Mattias Elftorp.

Uppdate: Nu har radio X3M gjort sin egen Jytky-version. För dig som vill förstå sannfinländarna lite bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar