tisdag 1 mars 2011

Nyfeminister och kvinnliga kläder

Alltså, den här debattartikeln är ju bara för mycket... Dessutom kallar hon sig "nyfeminist". Vad är det? Jag har aldrig hört talas om det. Dessutom påminner det ju allt för mycket om nynazism. Dåligt ordval.

Jag skulle gärna vilja citera Nina Björks bok "Under det rosa täcket". Så här står det i det inledande kapitlet:

"Den franska psykoanalytikerna och lingvisten Julia Kristeva talar i isn essä "Le temps de femmes" om tre stadier i feminismen: ett där kvinnor vill uppnå jämlikhet med männen på det politiska och ekonomiska planet genom att hävda att kvinnor är som män, att inga skillnader finns mellan könen; ett där kvinnor betonar sin särart i positiva ordalag, ett slags "kvinnor är annorlunda män, men de är bra annorlunda"; och ett där själva begreppen "män" och "kvinnor" upplöses, där de ses som rena fiktioner, som "tillhörande metafysiken", som Kristeva uttrycker det."

Första stadiet har vi (nordiskt perspektiv) redan varit igenom. Med tanke på den pågående debatten, verkar det som om vi inte har kommit längre än till andra stadiet. Och då är ändå Björks bok skriven 1996. Jag undrar, när kommer det tredje stadiet? För att befinna sig i det andra stadiet, att säga att kvinnor är annorlunda män på ett bra sätt, är inte det att säga att män är annorlunda kvinnor på ett dåligt sätt? Och bland annat därför är det andra stadiet inte bra.

Andra som har skrivit bra om detta är Duktiga och Intelligenta Tanja Suhinina och Like A Bad Girl Should.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar