måndag 18 april 2011

Dagen efter

Igår var jag ledsen. Idag är jag mest arg. Arg över att valets stora vinnare heter Sannfinländarna eller Perussuomalaiset. Från att ha haft fem mandat i valet 2007 ökade de nu till 39 (!) mandat. Det kommer alltså att sitta 39 människor från Sannfinländarna i Finlands riksdag. Allt som allt sitter 200 människor i riksdagen. Med det blir de det trejde störta partiet i riksdagen efter Samlingspartiet med 44 mandat och Socialdemokraterna med sina 42 mandat.

Något jag tycker är både skrattretande och oroväckande är människor som skrivit på facebook saker som "Nu har vi rasister i vår riksdag!" eller "Vi följde efter Sverige och röstade in rasister i riksdagen!". Sannfinländarna har faktiskt suttit i riksdagen sen år 2003. Då hade de tre mandat. År 2007 fick de fem mandat och ca 4% av rösterna. Så vi har faktiskt haft dessa människor i riksdagen i redan sju år. Det farliga nu är att Sannfinländarna kanske kommer i regeringen, efter att ha fått 19% (!) av rösterna. Det är SKILLNAD på riksdag och regering, folk! Fatta det.

Jag har också sett många kompisar skriva på facebook och bloggar att nu flyttar de från Finland till ett mindre rasistiskt land. För det första: tyvärr går detta fenomen igenom de flesta europeiska länder. (med tanke på att de flesta har sagt att de flyttar till ett annat nordiskt land. I Danmark till exempel har Sannfinländarnas systerparti Dansk folkeparti suttit vid makten redan i tio år. I Norge fick deras Fremskrittspartiet nästan 23% av rösterna år 2009.) För det andra: jag blev faktiskt bara mer motiverad att flytta tillbaka till Finland efter detta katastrofval i mina ögon sett. Det är speciellt nu vi, som inte håller med den sannfinländska politiken, behövs!

Vi grät igår över resultatet. Idag och i de nästa fyra åren måste vi kämpa!

Uppdate: Tydligen fick Sannfinländarna ett mandat i riksdagen redan år 1999. Mer fakta om partiet hittar ni här.

4 kommentarer:

  1. Håller med dig till fullo. Trodde jag skulle bli galen när sannfinländarna bara gick uppåt. Det är nu vi finlandssvenskar borde börja kämpa för vårt språk och vår kultur istället för att bara säga "int kan dom ta bort svenskan". För det kan dom, om det kommer tillräckligt med sannfinländare in i regeringen så kan dom.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också Sannfinländarna har en hemsk språkpolitik. Men jag tycker också det är viktigt att komma ihåg t.ex. deras åsikter om abort och deras HBT- och invandringspolitik. Kort sagt, varken kvinnor, HBT-människor eller invandrare vinner på SF:s politik. Ja, deras språkpolitik är hemsk och om vi fortfarande vill ha svenska i skolorna må vi kämpa för det. Men det är också viktigt att komma ihåg solidaritet, även om vissa tycker det är ett "utnött" ord. Jag tycker det är viktigare än på länge.

    SvaraRadera
  3. Man hade ju på känn att det skulle gå uppåt för Sannfinländarna eftersom de har varit väldigt populära men att de skulle få så många mandat var nog en chock! Hoppas att de inte kommer i regeringen, eller är det automatiskt de 3 största partierna som bildar regeringen?

    SvaraRadera
  4. Sant. Jag trodde också att de skulle få många röster, men SÅ HÄR MÅNGA röster? Förvåning och chock, ja.

    Automatiskt behöver det inte vara de tre största som kommer i regeringen (med tanke på att SFP har suttit i regeringen sen 1970-talet, kommer inte ihåg exakt årtal nu.) Och de har nu aldrig tillhört de tre största. Men en regering eftersträvar ju att få majoritet (en minoritetsregering kan funka, men om en kan få ihop till majoritet varför inte göra det då? Mera stabilt så.) och Saml., SDP och SF kan bilda en majoritetsregering just nu... Vi får bara vänta och se.

    SvaraRadera