måndag 28 februari 2011

Promenad bland kungligheter

Idag såg jag en Prins Henrik look-alike när jag var ute och promenerade. Dock tror jag inte det var honom, trots de stora likheterna. Att han skulle vara ute och gå vid standparken, helt ensam, utan några livvakter är lite för osannolikt.

När jag hade gått lite längre fram såg jag en polisbil. Kanske var det ändå en borttappad prins Henrik som gick där, och som nu söktes av polisen?

Annars har det inte hänt så mycket. Vad har ni gjort idag?

fredag 25 februari 2011

Jag var bara inte gjord för dessa dar.

Jag har just kommit hem efter att ha simmat vid en mycket fin simhall i Köpenhamn. (vi simmade i en cirkel, istället för fram och tillbaka!) Kanske är detta något jag borde pröva på varje fredagmorgon? En blir ju onekligen pigg av det och det kostar mindre om en kommer dit före kl.09.

Jag väntar ännu på svar angående jobb. Typ all snö som kom i onsdags, har nu smultit* bort. Rubriken är härifrån.

Imorgon får vi förhoppningsvis besök av några från elevorganisationen. Vad ska ni göra i helgen?

* Smultit? Smält?

torsdag 24 februari 2011

EU:s sämsta land

Oj, vad jag är nervös. Och allt jag kan göra just nu är bara att vänta...

I väntan på svar, underhåller jag mig med Tankesmedjans serie om EU:s sämsta land.

Uppdate: Just nu tycker jag nog Malta är sämst. Eller Slovakien. Blir spännande att se sen vad de säger om Finland! Kanske något om det här?

onsdag 23 februari 2011

The Ana Gina Show

Jag tycker The Ana Gina Show är rätt roligt. För alla Maria Montazami-fans, rekommenderar jag att ni kollar in avsnittet med Septemper som gäst. Klick.

The winter´s back!

Haha, där fick jag för att igår kväll ha skrivit ett tidsinställt blogginlägg till idag (kolla föregående inlägg) om att det fortfarande känns och ser ut som höst over here. De små och några snöflingorna som behagade att falla igår blev tydligen flera och större under natten, för när jag vaknade imorse såg det ut så här. Hurra för vintern! Det är ändå bara ca -4 grader, så det är helt okej.




Bilden i föregående inlägg är faktiskt från lördagens promenad, medan dessa snörika bilder är från idag. Ont i kroppen har jag dock fortfarande. Mest när jag går i trappor. Tur att lägenheten bara ligger på första våningen.

Ont i kroppen och höst i luften

I måndags hjälpte jag en kompis att flytta, från femte våningen i ett hus till andra våningen i ett annat hus. Hjälp, när slutar det göra ont i ben och armar efter att ha burit lådor efter lådor efter lådor?

Här ser det fortfarande ut som höst, även om några snöflingor behagade att falla igår.

tisdag 22 februari 2011

Helgen som gick

Hej där.

Eftersom flera bilder på mina outfits har efterlysts, så kommer här lite foton. Helgen som gick var trevlig. I fredags firade vi en väns födelsedag. Då såg jag ut så här.

Sen gick vi på irländsk temafest på lördagen. Då såg jag ut så här. (jag vet, inte särskilt irländskt.) Men temat kunde mera ses på flaggorna på väggarna, den irländska folkmusiken som spelade hela kvällen och den irländska kaffen som serverades, än på människornas kläder.

Båda klänningarna är loppisfynd, eller genbrug som danskarna skulle säga det.

Sen ordnade jag och min kvinnogrupp feministisk filmkväll på söndagen. Det var en succé och en mycket trevlig filmkväll.

lördag 19 februari 2011

Killing us softly

Jag rekommenderar att ni ser dessa klipp. Om hur kvinnor och kvinnokroppen används i reklamer. "Killing us softly", del ett och två.

fredag 18 februari 2011

Studieavgifter för nordbor

Och återigen bitchslappar Nordiska rådet Danmark för att bryta mot avtalen. Först utvisade danska staten gravida, nordiska kvinnor och nu måste kanske nordiska medborgare betala studieavgifter för vissa universitetskurser.

Studieavgifter är bajs. Inte bara för nordbor, utan för alla. Men jag vet att jag som finsk medborgare ändå har det tusen och tusen gånger lättare än till exempel utomeuropeiska invandrare här i Danmark. För att få medborgarskap måste de bland annat svara på frågan inom vilken sport Carolina Wozniacki är känd. På riktigt.

Scenkonst i Jakobstad?

Ursäkta, men vad sa du? Är Jakobstad bra för Novias scenkonstlinje? Varför säger alla studeranden på den skolan då precis det motsatta? I det här fallet, så tror jag på de studeranden.

När ska de som bestämmer börja lyssna på dem det gäller?

Kulturkrockar, del 1

Jag efterlyste förslag till blogginlägg (keep them coming!) och syster yster efterlyste bland annat efter kulturkrockar.

En sak jag har tänkt på och pratat med vänner om är ölen. Jag upplever till exempel att det är en viss skillnad på de finska och danska festerna i fråga om val av dryck. Finnarna dricker visserligen öl, men det finns också mera sprit med i bilden då. Speciellt om en befinner sig på en förfest. Visserligen har jag sett människor dricka snapsar här på fester, men annars är nog ölen den dominerande drycken. (om en dricker alkohol vill säga.)

Det är ju också svårt att bedöma om detta är en kulturskillnad i sig eller om det bara är mitt danska kompisgäng som är speciellt glada i ölen (och mina finska vänner i spriten.) Men detta får bli mitt första bidrag i berättelsen om kulturkrockar Danmark-Finland emellan.

torsdag 17 februari 2011

Borgen

På tal om politik, min nya favoritserie är "Borgen". En serie om Christansborg also known as "Borgen" also known as riksdagshuset i Danmark. Jag har läst om den hur länge som helst, tänkt kolla upp den hur länge som helst, den har varit den mest sedda tv-serien i Danmark hur länge som helst, men det var inte förrän i igår jag kollade upp den.

Den är mycket spännande. Det är nästan så att jag vill bli journalist på nytt, om en skulle få jobba med så spännande uppdrag som de i "Borgen". Det är också spännande att försöka räkna ut vilka partierna i serien skulle representera i verkligheten.

"Borgen" kan ses här, på svt.se/play. (=svenska undertexter!) Dock skall ni skynda er att kolla upp det, för avsnitten är inte uppe så länge på svt:s hemsida.

Intressant är också att serien utspelar sig i en tid när Danmark valt sin första kvinnliga statsminister. Det finns en stor chans att Danmark faktiskt får sin första kvinnliga statsminister i år. Men inget är ju säkert ännu. Det är inte ens säkert när riksdagsvalet blir av, förutom att det måste bli i år. Konstigt system, det där.

Vem ska jag rösta på?

Nu är det exakt två månader kvar till det finska riksdagsvalet och jag har ingen aning om vem jag ska rösta på!

Hjälp mig, ge mig era bästa tips på vettiga kandidater!

onsdag 16 februari 2011

Ge mig förslag!

Just nu känns det som om jag inte har något vettigt att blogga om... så därför får ni hjälpa mig!

Ge förslag på rubriker eller ämnen ni tycker jag borde blogga om!

C-vitamin

Som skrivet, så äter jag en massa C-vitamin för tillfället. Både tabletter och apelsiner. Men när och hur vet jag att jag har ätit tillräckligt med C-vitamin? Finns det ens något som heter "tillräckligt med C-vitamin"? Kan en äta för mycket C-vitamin? Eller gäller tre apelsiner per dag för resten av livet? Så många frågor, får börja googla.

Blåst och åter blåst

Suck, jag vet. Jag borde inte klaga, när jag vet att det hemma i Finland har varit närmare -30 grader. Men måste det blåsa så mycket hela fucking tiden? På riktigt, det skulle kunna vara en helt okej vinter här om det inte vore för den hemska blåsten som drar igenom märg och ben.

Usch, dagens I-landsproblem.

tisdag 15 februari 2011

Sista boken i "Vargbröder"

Igår läste jag sista boken i serien "Vargbröder". Efter sex år och sex böcker är det slut på äventyret. Jag är helt nöjd med slutet. Har svårt att se hur det kunde ha slutat på ett annat sätt.

Någon sa en gång att "Vargbröder" bara är en dålig "Harry Potter"-kopia. Jag kan på ett sätt förstå dem som säger det, ibland är de två berättelserna väldigt lika på flera olika punkter. Men serien är ändå läsvärd. Dessutom är de två serierna mycket olika varandra på andra punkter. Så en total ripoff är det inte.

Ibland är det inte lätt att räkna rätt...

Snälla SD. Nu tror jag faktiskt att det inte spelar någon roll att ni representerar Sverigedemokraterna. Jag tror att oavsett vilken person som hade sagt så fel det vill säga oavsett partifärg, så hade folk skämtat om detta. På riktigt.

Uppdate: Rolig hemsida där en kan räkna om euro till svenska kronor. Ja, om en inte är så noga med nollorna vill säga.

Zettermark med Z

Jag har hittat en ny favoritblogg, Zettermark med Z. Här kan du bland annat läsa a short list of common misconceptions about feminism. Mycket läsvärd.

måndag 14 februari 2011

Glad vändag!

Ännu med tanke på Alla hjärtans dag eller Vändagen: varje år är det diskussioner om en ska fira det eller inte. Vissa pekar på att dagen endast handlar om konsumtion och därför ska bojkottas. Andra tycker det är roligt, romantiskt och att det piggar upp den annars mörka månaden februari.

Jag kan gott förstå bojkottningsargumentet med tanke på konsumtionen. Dock vill jag ändå sända en hälsning här till familj och vänner och önska er en bra dag. Den fina mössan får jag också tacka min familj för. (men med tanke på kylan hemma i Finland jämfört med fjuttiga -1 här i Danmark, så tror jag faktiskt ni skulle behöva den bättre än mig för tillfället.)

Uppdate: Och många tack till Malin för brevet och presenten!

Alla hjärtans dag

Förra veckan insåg jag att Alla hjärtans dag var på intågande. Eftersom jag aldrig tidigare varit i ett förhållande under den dagen, så insåg jag att det var dags för ett snack

Jag: Hey T-man... Jag har aldrig haft en partner under den här tiden på året förut, så därför tänkte jag att det kanske vore bra att prata om det så vi har en gemensam policy...
Sambon: Vad pratar du om?
Jag: Ja, alltså det blir ju pinsamt om vi förväntar oss heeelt olika saker av dagen i fråga... alltså, det är ju en viss dag på intågande och jag vet inte vad du tycker om den men jag...
Sambon: Alla hjärtans dag? Nej tack, vi firar inte den.
Jag: Åh, bra. Då är vi på samma våglängd.

Jag orkar bara inte stressa över få en "perfekt" Alla hjärtans dag. Dessutom firade vi "nu har vi känt varandra i ett år"-dagen och "nu har vi bott ett halvår tillsammans!"-dagen. Jag tycker det räcker.

Vad har ni för Alla hjärtans dag-policy?

Uppdate: Jag antar att vi nog kommer att fira "nu har vi bott ett år tillsammans!"-dagen, när den dagen kommer. Så på det viset menade jag inte att nu räcker det med fester och firanden. Men den 14 februari betyder ingenting för oss. Varför då fira den?

Tekniken går framåt!

Jag gillar Malmö stadsbibliotek. För det första har de ett väldigt fint lånekort.

Sen får en också förlänga lånetiden. Jag skulle egentligen måste åka över till Malmö imorgon och lämna tillbaka de lånade böckerna. Men tack till Malmö stadsbibliotek, så kom det ett mail igårkväll som påminde mig om att lånetiden höll på att gå ut, men att jag också kunde logga in på hemsidan och förlänga lånetiden. Sagt och gjort, nu är de lånade böckerna lånade ännu i en månad! Hur bra är inte det?

Kanske är detta intet nytt i dagens moderna bibliotek (jag fick även själv scanna böckerna, som i en mataffär, när jag skulle låna böckerna), men det var första gången jag har upplevt det. Bra grejer!

Nu hinner jag läsa färdigt Vaginamonologerna.

fredag 11 februari 2011

Grattis Egyptien!

Mubarak har avgått. Egyptien firar. Nu får vi hoppas revolutionen går vidare.

Trevlig helg

Nu har jag bjudit på så mycket text, så här kommer en bild! Från FSS:s 90-årsjubileum i januari. Ett mycket bra jubileum. Trevlig helg, allihopa!

Tankesmedjan i P3

Jag är så glad att jag har hittat Tankesmedjan i P3. Det är absolut det bästa satirradioprogrammet jag någonsin har hört. Jag rekommenderar att ni börjar med att höra på denna radiokrönika, om politisk korrekthet. Det är orden jag har väntat på länge att få höra. Jag är så trött på gubbar (ja, min personliga erfarenhet är att det oftast är gubbar. Alternativt unga, arga män) som tjatar hela tiden att de blir tystade av PK-maffian, att man inte får säga vad man vill i dessa länder (japp, har sett dessa gubbar både i Danmark, Sverige och hemma i Finland.) och de inte fååår göra och säga en massa saker.

Jag kan endast hålla med Nanna Johansson när hon säger att 1) ni är inte underdogs, hur mycket ni än låtsas befinna er i en martyrposition och 2) det finns en massa andra saker ni inte fååår göra. Underbart citat av Johansson i krönikan, som jag också tycker sammanfattar dessa människor bra, grovt generaliserat givetvis: "Får jag inte säga cp-störda-blatte-hora, så är detta inte min revolution/tv-kväll/riksdagsgrupp." Kan påpekas att citatet "män är djur" som nämns i krönikan är från en dokumentär på 90-talet i Sverige, mycket omtalad.

Efter att ha hört den underbara krönikan, klicka er gärna vidare. Finns mycket material på deras hemsida.

Duktiga flickor och modiga män

Intressant skrivet i HBL om hur kvinnor och män behandlas olika inom det politiska. Det handlar om duktiga flickor och modiga män. (dumt att kalla fullvuxna kvinnor för flickor, FYI.)

Något jag speciellt hände upp mig på var när det stod "att det privata är politiskt gäller de kvinnliga politikerna." Jag har alltid gillat den slogan. Men ju mera jag tänker på det, desto mera stämmer det. Den slogan gäller inte för de manliga politikerna.

Om löneskillnad

Intressant att se hur olika rubriker HBL och ÖT har om samma sak.

Föga förvånande dyker kommentarer som "men höööh, vi män har det också dåligt ibland! Faktiskt. Vi får till exempel nästan aldrig vårdnaden om barnen i vårdnadstvister! Just det." upp.

Alltså, bara för att män har det dåligt på ett område rättfärdigar inte att kvinnor har det dåligt på ett annat. Vad säjs om att kämpa tillsammans för bättre villkor för oss alla, istället för att sura och skriva dumma kommentarer?

En ny farao

Bra skrivet om läget i Egyptien! Vill någon se vad som händer och sker där, så kan ni klicka här. De sänder live från Egyptien och demonstrationerna, dygnet runt.

torsdag 10 februari 2011

onsdag 9 februari 2011

Bermudatriangeln

På andra sidan gatan vår lägenhet har någon lagt ut stolar, en soffa och bord. Möblerna har stått ute på gatan nu i över en vecka. Jag tror ägarna vill bli av med dem på samma sätt som Ted och Marshall i How I met your mother, i en så kallad bermudatriangel. Dock tror jag inte bermudatriangeln funkar här. Eller så är står möblerna kvar för att de är fula. Så enkelt kan det ju också vara.

Glass i januari?

I somras var jag och sambon på en silverbröllopsfest. Det var i slutet av sommaren och det blåste rätt kallt. Det var en stor fest med mycket mat. Efter maten delades glass ut. Någon skrattade och sa "jaa, hehe här i Danmark så klagar vi först på det kalla vädret, sen bjuder vi på glass. Hur kallt det än är!"

Okej att äta glass i ett blåsigt augusti. Men jag förstår inte varför glassbilen fortsätter att köra runt runt i kvarteret. I januari. Må vara att vi inte har någon snö här, men januari är ändå en vintermånad.

måndag 7 februari 2011

Scandinavia and The World

Idag har jag upptäckt "Scandinavia and The World" eller SaTW. Helt sjukt roliga tecknade figurer, oftast då med och om de nordiska länderna (men även till exempel USA och Tyskland är ofta med.) Jag gillar speciellt Ålands och Sveriges secret realtionship och den lilla braten till finlandssvensk (förväxla dock inte the FennoSwede med skåningen. Olika personer, men likadana flaggor.)

Ja, för att kunna förstå det roliga i serierna så gäller det ju att kunna flaggor för att veta vem som är vem. Och besitta lite allmänbildning. Dock finns det alltid en förklaring längst ner om en fortfarande inte fattar. Enjoy!

söndag 6 februari 2011

Sex på kartan

RFSU har kommit ut med en tecknad sexualupplysningsfilm. För det är vad RFSU sysslar med som organisation, sexualupplysning. Som jag har förstått det, är filmen ett svar på de många frågor RFSU har fått in. Här står det att den finlandssvenska tv-kanalen FST5 möjligen ska sända denna film. Det hoppas jag att de gör.

Det jag blir så arg över när det till exempel här skrivs så många dumma kommentarer om att det i en scen är en svart kille och en vit tjej som har sex. Välkomna till verkligheten, säger jag bara! Även om ni kanske inte gillar det, så finns det alltså människor som attraheras av varandra trots att de är av olika hudfärg. Konstigare än så är det inte.

Här är länken till filmen "Sex på kartan". Vill du se en bra sexualupplysningsfilm, så kolla gärna in den. Elin Grelsson recenserar annars mycket bra den filmen.

Uppdate: Kan ju nämna att filmen mestadels utspelar sig i ett klassrum, där ett par elever får vettig sexualundervisning.

lördag 5 februari 2011

Runebergsdagen

Annars firar jag Runebergsdagen utan Runebergstårtor, men med apelsiner och Melodifestivalen.

Glad Runebergsdag!

P-piller igen

Jag har tidigare skrivit om min misstro mot p-piller här, här och här. (ja, jag veeet att p-piller passar för vissa kvinnor, men det passar inte för alla. Trots det marknadsförs p-piller oftast som någon universal lösning för alla kvinnor och det är det jag är emot.)

Dock måste nog detta vara det bästa blogginlägget jag läst om p-piller, "Trött på destruktiv argumentation vad gäller P-piller för män" av Hanna Fridén.

"Eller så eftersträvar man en situation där folk får det bättre och inte sämre. Så att kvinnorna som mår bra av P-piller kan äta dem, de som inte mår bra av det skiter i dem, och man hoppas på att annan forskning inom p-piller för män ska fungera bättre än den misslyckade hormonforskningen. Men att motivera skadliga preparat för män bara för att man själv haft problematik och ändå inte velat sluta med P-pillerna är inte så himla konstruktivt. Alls."

fredag 4 februari 2011

Tack!

Som skrivet saknar jag C-vitamin. Så många tack till min mor som skickade C-vitamin på posten!
Hoppas alla får en bra helg!

torsdag 3 februari 2011

Sista striden?

Är det verkligen den sista striden för svenskan i Finland? Jag tycker mig ha hört det tidigare... men kanske stämmer det den här gången? I alla fall, det är ju nästan så en blir glad av att en rikssvensk tidning uppmärksammar oss! För är det en gemensam sak finlandssvenskarna har (förutom språket då) så är det upplevelsen av att svenskarna inte förstår oss. Läs bara här, på Jeanette Öhmans blogg. Många har kommenterat och många av oss har erfarenheten av att när vi besöker Sverige så får vi höra a) "shit, va fort du har lärt dig att prata svenska!", eller b) "shit, jag förstår ju finska jättebra juuh!" Jag har dessutom fått frågan en gång av en norrlänning om jag var från Norge.

Här i Danmark får jag oftast frågan "men varför pratar du svenska då?". I enstaka fall vet någon att "aha, den där svenskatalande minoriteten i Finland." Sen brukar de konstatera att jag är mycket lättare att förstå än svenskar. Men nu har jag varit här så länge, så jag tror inte det endast beror på min österbottniska dialekt längre.

Vad har ni, som finlandssvenskar, fått höra av rikssvenskar? Är du kanske från Sverige? Vad vet du i så fall om oss? Kommentera!

Peace, love and Jonathan

Inatt vaknade jag av att sambon andades fort och konstigt.

Jag: Hey, mår du bra?
Han: Va? Jaa...
Jag: Säkert? Du andades så konstigt.
Han: Jag skrattade tyst. Jag drömde att jag var på kontoret och vanligtvis brukar vi sjunga "peace, love and unity." Men jag sjöng "peace, love and Jonathan." Haha, och alla tyckte jag var jätterolig... haha...

Sen somnade han om.

Uppdate: Jonathan är alltså en riktig kompis, inte bara i drömmarna. Därför lät det mycket roligare än vad det kanske gör i skrift. Vilket kontor eller sång sambon menade är vi dock inte riktigt säkra på.

onsdag 2 februari 2011

Kvinnligt och manligt

Jag hade tänkt skriva om hur trött jag blir av att läsa texter som dessa. (funkar även i Finland, har mååånga gånger hört personer gnälla över att "finska kvinnor klär sig så okvinnligt! Ryska och estniska kvinnor är till exempel myyycket bättre på att bejaaaka sin kvinnlighet!")

Dock hittade jag ett blogginlägg som redan hade skrivit allt jag ville säga om den dumma texten. Här hittar du till den. Citat som:

"Varför mäktar dessa kvinnor med att ständigt lägga sig i hur andra ska se ut? Visst är det fint att Teodorescu vill stå upp för kvinnors rätt att vara vilka de vill, vara sig själva, klä sig som de önskar. Även då när man vill klä sig "kvinnligt" enligt traditionella roller. Jag kan till viss del hålla med om att det finns ett förakt för vissa feminina symboler, kvinnor som vill vara femme i sin stil (femme = ett uttryck som går ut på att använda särskilt feminint kodade symboler, kjolar, höga klackar, mycket läppstift) möter inte sällan motstånd om att de är oseriösa, slampiga och så vidare."

och:

"Det intrycket får man inte när man läser Teodorescu, utan istället verkar hon tycka att kvinnor BÖR klä sig just femme. För i hennes värld ska man "klä kvinnor som kvinnor, inte som outvecklade småflickor eller på döden väntande tanter" Detta uttalande antar givetvis att det finns ett facit för "Kvinnor" ska kläs. "Jämställdhet handlar inte om att sudda ut skillnaderna mellan traditionellt kvinnliga och det traditionellt manliga. Jämställdhet handlar om dessa världars, och därmed alla individers, rätt till samexistens." Nepp, stämmer det också, men det "traditionellt kvinnliga" som Teodorescu här talar om existerar inte som ett oberoende naturgivet begrepp. Det är i sig en kulturell konstruktion om hur en "kvinna" bör vara. Och dessa två, "traditionellt kvinnligt och traditionellt manligt" är i sig roller och symboler man kan leka med och koppla till vilket kön som helst, de är inte bundna till våra biologiska kroppar."

tisdag 1 februari 2011

Konstig logik

Wille Rydman, ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund och säkert lite (ö)känd i ankdammen för denna artikel, bloggar för Saml. på HBL.

Här kan ni läsa hur han skriver "om man också räknar invandrarnas barn som är födda i Sverige, stiger andelen utländska invånare i Malmö till ännu större."

Människor som är födda i ett land, i detta exempel barnen som är födda i Sverige, är inte utländska invånare i det landet. De är svenska medborgare.

Hemska öde


Tack, men nej tack. (alltså till att ha en kristdemokrat på den posten.) Eller KD överlag i regeringen.